PUCNJAVA U ŠKOLI U ALABAMI: Ubijena učenica, Florida pooštrila uslove za prodaju oružja, ali nisu ispunjeni zahtjevi roditelja

U srednjoj školi u Alabami dogodila se pucnjava u kojoj je 17-godišnja učenica ubijena, dok je učenik istih godina ranjen, a vlasti su danas saopštile da je najvjerovatnije riječ o nenamjernom incidentu.

Pucnjava u školi u Alabami, ubijena učenica

Vršilac dužnost načelnika policije u Birmingemu, Orlando Vilson, rekao je da istražitelji ispituju okolnosti pucnjave koja se dogodila u srijedu po podne za vrijeme odmora u srednjoj školi Hafman, jedne od najvećih u tom gradu, prenosi danas AP. Prema Vilsonovim riječima, za sada je utvrđeno da osoba koja je pucala nije “neko ko nije iz škole”, ali je on odbio da kaže ko je otvorio vatru iz pištolja i o kom tipu pištolja je riječ, mada su, kako je naveo, vlasti to utvrdile.

Tokom istrage biće izanalizirani video-snimci nadzorne kamere i obavljeni razgovori sa učenicima i nastavnim osobljem, rekao je Vilson. Za sada, niko nije uhapšen, a ubijena učenica i ranjeni učenik nisu identifikovani, napominje američka agencija.

Florida pooštrila uslove za prodaju oružja

Američka savezna država Florida usvojila je zakon kojim se starosna granica za kupovinu oružja podiže sa 18 na 21 godinu i uvodi trodnevni period čekanja na prodaju svih vrsta naoružanja. Mjere su usvojene nekoliko sedmica poslije jedne od najtragičnijih pucnjava u školama u istoriji SAD i ubistava 17 ljudi u Parklendu. Novi zakon usvojen je u Predstavničkom domu Floride i poslat na potpisivanje guverneru, prenio je BBC.

Florida pooštrila uslove za prodaju oružja

Od kada se desila pucnjava u srednjoj školi u Parklendu, mnogi preživjeli učenici pozivali su političare da pooštre zakone o prodaji oružja. Članovi Predstavničkog doma diskutovali su oko osam sati o predloženom zakonu, a on je potom usvojen sa 67 glasova “za” i 50 “protiv”.

Zakonom nije predviđena zabrana prodaje ofanzivnog naoružanja, iako je to bio ključni zahtjev učenika i njihovih roditelja. Novi zakon dozvoljava naoružavanje odrećenih pripadnika javnog osoblja u školama, ali su nastavnici izuzeti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj