KRIM POLICIJA NA TERENU: Muškarac sa potjernice u Doboju zapucao na policajce

Mustafa Hasanbašić iz Tešnja, za kojim je raspisana potjernica, zapucao je u dobojske policajce, nakon što su ga oni u 12.10 sati primijetili u naselju Miljkovac. Naime, kada su mu se policajci počeli približavati, on je zapucao ka njima, nakon čega je i policija uzvratila vatrom.

Foto: H. Čalić

U toj pucnjavi nije bilo povrijeđenih, ali se Hasanbašić i njegov sugrađanin Benjamin Ćosović (22), koji je s njim bio u društvu, ni tada ne smiruju, već napadaju policajce. Dvojica policajaca su povrijeđena u tom napadu, od čega jedan teže. Ćosović je, kako saznajemo, uhapšen, a policija je blokirala šire područje i traga za Hasanbašićem.

Helikoipter nadlijeće Doboj

Mjesto napada osiguravaju policijske snage PU Doboj sa dugim cijevima. Oko 14.25 sati ovo područje nadlijetao je i helikopter MUP-a RS.   Stanje je napeto, a u istragu su se, osim Sektora kriminalističke policije PU Doboj, uključili i istražitelji MUP-a RS.

Ko je Hasanbašić?

Hasanbašić je od ranije poznat policiji jer se već nalazio na potjernicama i izbjegavao odsluženje kazne.  Početkom marta 2007. godine nakon što je preinačena prvostepena presuda Vrhovnog suda FBiH, osuđen je sa osam na sedam godina zatvora zbog razbojništva i ubistva.

Naime,  Hasanbašić je osuđen da je 1997. godine u Cirihu u Švajcarskoj ubio Italijana Giuseppea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao uz saučesništvo izvjesnog Dragana Nikitovića.

Uhvaćen je u BiH 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud preinačio kaznu na dvanaest godina.

U petoj godini izvršenja kazne u KPZ Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev odbrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj