PREOKRET BEZ PRESEDANA: Susret Trampa i Kim Yong Una do maja?

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsjednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je BBC.

Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su prenijeli Kimovu poruku Trampu i poručili da je sjevernokorejski lider “posvećen denuklearizaciji”. Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbjednost Čung Eui-jong, koji se ranije ove nedelje sastao s Kimom u Pjongjangu, obavijestio je novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Bijeloj kući.

Sjeverna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja. Američki predsjednik potvrdio je na svom nalogu na Tviteru da će se sastati s Kimom do maja. “Sastanak je u planu”, napisao je Tramp. Tramp je naveo da je došlo do “velikog napretka”, ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati.

Portparolka Trampa Sara Sanders rekla je da će se mesto i vreme sastanka dvojice lidera biti naknadno utvrđeni.

Nijedan američki predsjednik nikada se nije sastao sa liderom Sjeverne Koreje, navodi agencija AP i napominje da SAD i Sjeverna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj