SUMNJIVE SMRTI ŠPIJUNA I DISIDENATA DILJEM SVIJETA: Slučaj Skripal nije jedini, neki su stradali od šalice čaja pa čak i od običnog kišobrana

Kišobran, šalica čaja ili kubanska cigara samo su neki od predmeta koji su korišteni za smaknzuća agenata, disidenata pa i državnicima koji su smetali određenim režimima.

Sve je jasnije da je bivši ruski agent Sergej Skripal prije no što je izgubio svijest došao u kontakt s nervnim plinom. Upravo tragove takvog plina otkrile su britanske vlasti koje slučaj istražuju kao pokušaj ubojstva, a šef tamošnje antiterorističke policije kazao je kako su bivši agent i njegova kćer “ciljano otrovani”.

Tijekom svoje karijere u ruskoj obavještajnoj službi Sergej Skripal je britanskom MI6 odavao imena ruskih agenata te je zbog toga u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora. Nešto je ranije oslobođen u razmjeni zarobljenih agenata pa je Britaniji dobio azil. Sada se pretpostavlja da je ubijen iz osvete.

‘Gledao je u nebo, čudno, tamo amo pomicao ruke. Na njega je bila naslanjena mlada žena koja je izgledala kao da je bez svijesti.’ Tako su scenu opisali svjedoci koji su pronašli bivšeg agenta i njegovu kćer Juliju na klupi u britanskom gradiću na jugu Engleske.

Kobna šalica čaja

Sada se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, kao i njegova kćer, a britanski minsitar vanjskih poslova Boris Johnson uvjeren je kako se zločin može pripisati Rusiji. No, ako je tako postavlja se pitanje zašto nije ubijen kada je bio u zatvoru i je li možda ovo upozorenje drugim agentima?

Brojna su ubojstva  za koja neki smatraju da je Rusija riješila trovanjem. Najpoznatiji je slučaj Aleksandra Litvinjenka, koji je također prebjegao u London i odande kritizirao Kremlj, a koji je ubijen 2006. šalicom čaja koju je popio u jednom baru s kolegama agentima. Tek nakon njegove smrti utvrđeno je da je u čaju bio radioaktivni polonij 210.

Jasno je da su i zapadne službe planirale ubojstva otrovom. U Washingtonu su ipak na listu za odstrijel radije stavljali neprijateljske moćnike, a ne izdajnike iz vlastitih redova.

Cigara za Castra

Jedna cigara s nervnim otrovom – botoksom – bila je namijenjena Fidelu Castru. Kao i jedan shake od čokolade obogaćen otrovnom tabletom. Bilo je i mnogo drugih pokušaja – mašta američkih agenata nije poznavala granice kada se radilo o planovima za atentant na Castra, piše Deutsche Welle.

Bugarski disident Georgi Markov ubijen je 1978. kišobranom. Hodajući preko mosta Waterloo u Londonu gdje je pobjegao jer je svojoj zemlji bio trn u oku, osjetio je ubod u nogu. Tri dana kasnije bio je mrtav. Na vrhu kišobrana kojim je navodno uboden nalazila se kuglica s otrovom.

Krajem 50-tih, agent KGB-a Bogdan Stašinski ubio je dvoje ukrajinskih nacionalista posebnim pištoljem tako što je iz neposredne blizine u lice prskao otrovni cijanid.

A nedavnom, u zračnoj luci Kuala Lumpura umro je Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog diktatora. Dvije žene su mu lice natrljale VX-om, bojnim otrovom koji napada živce i opstruira rad dišnog sustava. Američki istražitelji su sada već sigurni da je ubojstvo izvedeno po nalogu iz Sjeverne Koreje.

 

(Global CIR/DW/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj