OPSADA U DOMU ZA RATNE VETERANE: Trostruki ubica iz San Franciska bio odlikovani vojnik iz Afganistana

Osam sati trajala je drama u veteranskom centru u Kaliforniji, koja je na kraju okončana smrću tri žene i jednog muškarca.

Naime, muškarac je upao u veteranski centar u Yountville, 85 kilometara udaljenom od San Francisca. U tom se objektu, koji je najveća takva ustanova za bivše pripadnike oružanih snaga, nalazi gotovo tisuću ljudi.

I muškarac koji je naoružan upao unutra bivši je vojnik, s psihičkim problemima, koji je početkom tjedna udaljen uz centra. Uletio je na slavlje što su ga štićenici organizirali, te uzeo tri žene, djelatnice nevladine udruge koja brine o veteranima, kao taoce. Riječ je o veteranima iz Iraka i Afganistana, posebno onima koji boluju od PTSP-a. Njih, međutim, nije dirao.

Talačka situacija izbila je u deset sata po lokalnom vremenu. Zgradu su odmah okružile jake policijske snage. Iako je došlo do razmjene vatre pregovarači su pokušavali uvjeriti veterana da se preda. Za to vrijeme cijela je zona u blizini centra evakuirana.

Međutim, pregovori nisu dali rezultata. Osam sati kasnije, tijela tri taokinje i muškarca pronašla je policija. Policijski glasnogovornik potvrdio je da su tri mrtve žene pronađene uz napadača nešto prije 18 sati po lokalnom vremenu.

Bio u ratu u Afganistanu

Počinilac napada na kalifornijski dom za veterane koji boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja, Albert Vong (36) bio je štićenik tog doma i nedavno je odatle izbačen. Vong je bio pješadinac, a proveo je godinu dana u Afganistanu, od 2011. do 2012. godine. AP navodi da je imao brojna vojna odlikovanja, uključujući i jedno za odličnog strijelca.

U domu su nađeni leševi tri žene zaposlene u domu zajedno sa ubicom, koji ih je prethodno držao kao taoce, saopštili su zvaničnici. U pitanju su direktorka programa za veterane Kristin Leber (48), direktorka klinike Dženifer Golik (42) i psiholog Dženifer Gonzales (29).

“Ove hrabre žene su bili ostvareni profesionalci, koji su svoje karijere posvetili veteranima naše nacije, a blisko su radili sa onima kojima je pažnja najviše bila potrebna nakon ratova u Iraku i Afganistanu”, navodi se u saopštenju doma za veterane, prenosi AP.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj