SVA MEMORIJA SVIJETA! Enki Bilal objavio novi strip “Bug”

Radnja novog albuma francuskog maestra stripa, reditelja, kostimografa i scenariste Enkija Bilala, pravog imena Enes Bilalović, događa se 2041. godine, u doba potpunog digitaliziranja planete Zemlje.

Bilal voli predviđati, a stručnjaci ističu kako je, upravo, ostvario veoma uspješno i kvalitetno djelo. Nakon trilogije “Zakrvaljenja”, urađene izmedju 2009. i 2014. godine, umjetnik je ostavio strip u stranu  sasvim se posvetivši slikarstvu koje ne pokazuje široj publici. Vraća se u javnost albumom “Bug”, enigmatičnog naziva i dvostrukog značenja koji najprije, označava opći digitalni krah zemljine kugle.

Sva digitalna memorija planete se u času izgubila. Stvoren je monstruozni kaos!

Piše: Džana Mujadžić

Istovremeno, kosmonaut vraćajući se sa spacijalne misije na Marsu, ulazi u orbitu Zemlje, bezuspješno pokusavajući dotaći tlo i pronaći svoju obitelj. Bug se nastanio u njegovom organizmu pa Cameron Hobb, kako se junak zove, otkriva da ima pristup svim informatičkim podacima.

Bial je kao i ranije, umio pokupiti zebnje epohe pa ih pokazati na inteligentan način sa humorom, ali i zebnjom te posebnim zastrašivanjem. Čini da čitatelj ne želi prihvatiti događaje koji nenajavljeno ali neumitno dolaze. Modernizam i promjene uvijek izazivaju otpor.

Umjetnikov savršeni crtež pokazuje kako se može inovirati i usavršavati  u zrelim godinama. Bilal ih ima 66. Album je izdala pariska kuća “Casterman”, a može se nabaviti po cijeni od 18 eura.

Porijeklom iz Ljubuškog po ocu Ademu, dugogodišnjem krojaču Josipa Broza Tita, Bilalović je došao u parisku oblast kao desetgodišnjak sa majkom Anom, Čehinjom i mlađom sestrom Enisom. Otac se nastanio na Otoku Francuske, odnosno Parizu i okolici pet godina ranije, nakon nesreće koju je izazvao Titov stariji sin Zarko, koji mu je pistoljem ozlijedio ruku probivši mu dlan.

Nakon liječenja Adem Bilalović je došao na usavršavanje u prijestolnicu mode i radio kod mnoštva poznatih i slavnih kreatora, a imao je i osobni atelje u četvti Les Halles, u kojoj njegov sin danas posjeduje ogromni prostor za rad.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj