ZA PRIPADNIKE DRUGOG KORPUSA ARBiH: U Tuzli prezentiran borački registar

U Tuzli je danas prezentiran Jedinstveni registar boraca i korisnika prava iz oblasti boračko invalidske zaštite. Prema podacima iz registra u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH bilo je 119.110 boraca.

U sklopu prezentacije ukucani su podaci premijera FBiH Fadila Novalića za koga se pokazalo da ima 47 mjeseci boračkog staža, dok federalni ministar Salko Bukvarević ima 41 mjesec.

Svaki borac može provjeriti svoje podatke

Tokom prezentacije prisutni borci su predočili lične karte i imali priliku da vide šta piše u evidenciji svakog od njih.

U januaru smo uspostavili registar korisnika i stavljen je na raspolaganje općinskim, kantonalnim i federalnim instutucijama. Boračka udruženja mogu to pregledati u službenim prostorijama ministarstva i Vojnom odsjeku Tuzla, dati svoje primjedbe i prijedloge – rekao je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

U okviru registra pored podataka za svakog pripadnika Armije BiH, MUP-a i HVO-a, imamo i podatke koliko je bilo branitelje sa stažom kraćim od godine i više. Od 119.110 boraca u zoni odgovornosti Drugog korpusa 115.658 je pripadnika Armije RBiH, 1.427 pripadnika MUP-a te 899 pripadnika HVO-a. Upis u registar vršen je na osnovu uvjerenja o plaćama ili na osnovu takozvanih OS2 spiskova jedica.

Najviše boraca na ovom području bilo je iz Tuzle, njih 28.535. Kada je u pitanju vojni staž od jednog do 365 dana ima 24.860 boraca. Od jedne do dvije godine staža ima 19.244 borca, od dvije do tri godine 17.217 borca, od tri do četiri 42.513 i preko četiri godine vojnog staža ima 15.285 branitelja. Korisnika prava u okviru boračko-invalidske zaštite na području Tuzlanskog kantona koristi 16.010 osoba. Od toga je 6.347 ličnih invalidnina, a 9.262 porodične invalidnine te 401 naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja.

U uvodnom obraćanju Bukvarević je rekao da je ovo deveti sastanak.

Bili smo već u sedam kantona i Brčkom distriktu, danas smo u Tuzli gdje želimo predstaviti ono što smo uradili i što planiramo raditi u ovoj godini. Ova oblast je Ustavom definirana kao podijeljena nadležnost kantona i Federacije, imamo naravno tu dio u kojem učestvuju i općine. Na federalnom nivou, oblast zaštite je uređena kroz četiri zakona koja su na snazi: Osnovni zakon, Zakon o provođenju kontrole, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, Zakon o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju branilaca rata – kazao je Bukvarević.

 

Maksimalan napor

Istaknuo je da je jedna od najbitnijih stvari tokom cijelog mandata to što je postignut sporazum Vlade FBiH i boračkih saveza.

– Dogovorili smo podršku boračkih saveza BiH na njenom evropskom putu i na putu za NATO. Dogovorili smo i da se sva pitanja moraju rješavati dijalogom. Sredstva smo sačuvali za narednih pet godina. U proteklih 10 godina, svake godine je desetak miliona KM godišnje faktički vraćano na trezor. Mi smo se dogovorili da ova sredstva ubuduće ostaju za rješavanje statusnih pitanja boraca – rekao je Bukvarević u Tuzli.

– Mi stojim iza ovog registra i neka se objavi sve ko je koliko bio u borbi i šta je konzumirao od naknada. Boračke organizacije TK se toga ne plaše. Mi nismo Agencija za zaštitu podataka, ali želimo reći da se pravi borci ne plaše i želimo da se objavi šta god resorno ministarstvo želi i može – rekao je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK Fahrudin Hasanović.

On je istakao da se ne želi miješati u brojke koje su ponuđene u registru.

– Ja sam rudar i kada je napadnuta BiH izašao sam iz rudnika i krenuo u borbu. Registar  govori da je ovdje više od 119 hiljada boraca. Ja nisam onaj koji zna šta je vojnik i koliko treba ljudi da se obuči kao vojnik i to ne mogu cijeniti. Ako ima nelegalnih korisnika neka se nađu i prijave – poručio je Hasanović.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj