(VIDEO) U TOKU VELIKI MITING! Katalonski parlament odgodio izbor premijera

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent do daljnjeg je odgodio sjednicu koja je prvobitno najavljena za ponedjeljak i na kojoj je trebao biti biran predsjednik vlade te španske pokrajine. Katalonija je poprište duboke političke krize nakon održavanja prošlogodišnjeg neustavnog referenduma i jednostranog proglasa nezavisnosti, zbog čega su vlasti Španije ukinule autonomiju te pokrajine.

Slikovni rezultat za protest in catalonia

Zvanični Madrid će još neko vrijeme upravljati Katalonijom jer je šef pokrajinskog parlamenta Torrent odgodio sjednicu na kojoj je Jordi Sanchez trebao biti izabran za šefa nove pokrajinske vlade. Sanchez se nalazi u pritvoru pod optužbom da je vodio pobunu protiv Španije i učestvovao u organizaciji neustavnog referenduma, a španski sud mu je u petak produžio pritvor.

Sanchezova politička platforma Zajedno za Kataloniju obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a sjednica o izboru katalonskog premijera održat će se tek nakon što se sud izjasni o tom slučaju. Glasnogovornik španske vlade i ministar kulture Inigo Mendez de Vigo poručio je kako bi trebalo pronaći drugog kandidata za predsjednika katalonske vlade protiv kojeg se ne vodi sudski postupak.

Ranije je spriječen pokušaj izbora Carlesa Puigdemonta na čelo katalonske vlade s obzirom da se nalazi u Belgiji i da mu prijeti hapšenje po povratku u Španiju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj