RUSI TESTIRALI ‘NEPOBJEDIVI’ PROJEKTIL: Putin tvrdi da može pogoditi Floridu, pogledajte snimku

Putin se nastavlja hvaliti s  moćnim oružjem koje je sposobno za nuklearni rat. Rusija je objavila da je uspješno lansirala nadzvučnu raketu, jedno od oružja sposobnog da nosi nuklearnu glavu koje je ruski predsjednik Vladimir Putin javno objavio ranije ovog mjeseca, objavio je u nedjelju BBC.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je videosnimku lansiranja rakete iz borbenog zrakoplova i trag koji je ostao iza nje. U ministarstvu tvrde da je raketa pogodila metu.

Putin je 1. ožujka to oružje, nazvano Kinžal po vrsti bodeža, prozvao “savršenim”, piše BBC. Ono je dio nove zalihe “nepobjedivih oružja”, dodao je ruski čelnik. Kinžal putuje deset puta brže od brzine zvuka i ima doseg od dvije tisuće kilometara.

SAD: ‘To je neprimjereno’

Očekuje se da će Putin na izborima za tjedan dana ponovno postati predsjednik Rusije, a u svom govoru o stanju nacije početkom ožujka prikazao je videografiku s raketama koje gađaju Floridu. Smatra se da je taj govor njegovo glavno predizborno obraćanje uoči izbora.

Američki State Department kasnije je komentirao kako “to nije primjereno ponašanje odgovornog međunarodnog aktera”. Putin je tada istaknuo kako Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu.

“Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen”, rekao je ruski predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj