TRUMP PONOVO AKTIVAN NA TWITTERU! Poručio Biriselu: Ukinite carine na naše proizvode, inače uvodimo takse na uvoz automobila i ostalu robu

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je zatražio od EU da obustavi trgovinske prepreke za proizvode iz SAD-a kako bi se izbjegle nove carine na čelik i aluminijum.

“EU, čije divne članice SAD tretiraju veoma loše u oblasti trgovine, žale se na nove carine. Ukoliko odustanu od svojih užasnih prepreka i carina na američke proizvode, onda ćemo mi odbaciti svoje. Ako to ne bude slučaj, slijedi carina na uvoz automobile i ostalo”, napisao je Trump na društvenoj mreži “Twitter”.

Trump je ovaj komentar objavio nakon jučerašnjeg razgovora evropske komesarke za trgovinu Cecilie Malmstrom i američkog predstavnika za trgovinu Roberta Leitheisera u Briselu koji je održan s ciljem smanjenja tenzija i izbjegavanja trgovinskog rata.

Malmstrom je istakla da SAD nisu dovoljno pojasnile način na koji bi Evropa i Japan mogli biti pošteđeni novih carina, te da će razgovori biti nastavljeni tokom sedmice. Sastanci između evropskih i američkih trgovinskih predstavnika ranije su planirani, ali su dobili na važnosti nakon Trumpove najave da će uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum.

EU insistira na otvorenoj i globalnoj trgovini.

 

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Budale lika

    Reply

Komentiraj