CIJELI BALKAN DIO NOVE STRATEGIJE: EU i vojno računa na BiH, oružje i municija isključivo iz ‘evropskih izvora’

Evropska unija ove će godine potrošiti najmanje 1,5 milijardi eura za potrebe izgradnje svoje vojne sile.

Ministri odbrane 25 država članica EU početkom ove sedmice okupili su se prvi put u okviru Stalnog pakta za strukturalnu saradnju (PESCO) kako bi razmatrali detalje formiranja vojnih trupa Unije.

Danska, Malta i Velika Britanija ne učestvuju u PESCO-u. Ostalih 25 država Unije odlučilo je pokrenuti čak 17 projekata saradnje koji za cilj imaju stvaranje „potencijala EU za provođenje vojnih operacija“.

Bosna i Hercegovina ima priliku da i ovdje bude akter. Ne samo zbog vojne misije EU, Althea (EUFOR), nego i viška naoružanja koje se sporo uništava, ali i sve razvijenije namjenske industrije.

Trupe snabdijevati iz EU izvora

U nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta, koji je snažno podržao formiranje evropskih trupa, BiH se ističe kao država iz regiona, uz Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju, koja je prihvatila temelje evropske odbrambene i sigurnosne politike.

Parlamentarci su istakli tu činjenicu te stav da je BiH svoju odbrambenu politiku znatno usaglasila s onom EU. Ovi su stavovi ponovljeni i u rezoluciji koju je EP usvojio o opremanju oružanih snaga EU i u kojoj se posebno naglašava potreba da se te trupe snabdijevaju prvenstveno iz evropskih izvora.

A treba podsjetiti i na to da BiH postaje sve značajniji proizvođač vojne opreme.

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Znao sam da nas EU nece ostaviti na cjedilu !

    Reply

Komentiraj