RUSKA TELEVIZIJA O UBISTVU ŠPIJUNA: ‘Otrovali su ga Britanci da sabotiraju Svjetsko prvenstvo’

Ruska državna televizija optužila je Veliku Britaniju da je otrovala bivšeg obavještajca Sergeja Skripala u specijalnoj operaciji koja je „dizajnirana da pokvari rusko domaćinstvo svjetskog fudbalskog prvenstva“ ovog ljeta u Rusiji, prenosi Reuters.

Slikovni rezultat za trovanje špijuna nervnim agensom

Skripal (66) i njegova kćerka Yulia (33) su još uvijek u bolnici u kritičnom stanju nakon što su 4. marta pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u tržnom centru. Utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom. Očekuje se da će danas britanska premijerka Theresa May predsjedavati britanskim nacionalnim sigurnosnim vijećem koje će razmotriti situaciju vezano za ovaj slučaj.

Trovanje kćerke ima još veći medijski efekat

Rusija je odbacila veze sa napadom na bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen zbog navodne prodaje informacija Zapadu, a kasnije i razmijenjen s drugim obavještajcima. Na ruskoj televiziji Rossiya 1 objavljeno je kako je Britanija imala interes da počini ovaj zločin. “Oni krive Rusiju, a samo oni mogu imati koristi od toga. Skripal više nije bio koristan kao izvor i nije bio od interesa. Zašto bi njega trovali? A trovanje i kćerke ima još snažnijij medijski efekt”, ustvrdio je u emisiji ruski obavještajni stručnjak.

Skripalovo ubistvo, kako je navedeno, otvara prostor Velikoj Britaniji da traži bojkot svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. “Ovo je odlična specijalna operacija. Skripal je jeftini potrošni materijal, a Rusija se mora sad pravdati”, navedeno je na ruskoj TV.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj