STARO PRIJATELJSTVO LIDERA! Putin: Angela mi ponekad pošalje pivo, mi smo pomogli ujedinjenju Njemačke kada su SAD bile protiv!

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da mu njemačka kancelarka Angela Merkel povremeno pošalje nekoliko flaša njegovog omiljenog njemačkog piva. Dok je radio kao agent KGB-a u Drezdenu osamdesetih godina, Putin je, kako je ispričao, često odlazio u lokalnu pivnicu.

Slikovni rezultat za putin angela merkel

Angela mi s vremena na vrijeme pošalje par flaša Radeberger piva – rekao je Putin u intervjuu koji je dio dokumentarnog filma “Putin” Andreja Kondrašova, objavljenog na ruskim društvenim mrežama nedjelju dana uoči predsjedničkih izbora u Rusiji. U dvočasovnom filmu govore ruski zvaničnici, ali i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder koji važi za Putinovog prijatelja, prenijeli su ruski i njemački mediji.

Nesebično pomogli ujedinjenju Njemačke

Ovih je dana Putin dao intervju news-kanalu na YouTubeu Russia Insight, koji će uskoro biti objavljen kao dokumentarni film naslovljen “Svjetski predak 2018′. U spomenutom intervjuu Putin je kazao kako je Rusija trebala predvidjeti velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke.

“Ne samo što smo pridonijeli ujedinjenju Njemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoeuropskih zemalja očekujući, naravno, da će NATO prestati postojati s okončanjem Varšavskog pakta ili da se, u boljem slučaju, više neće širiti”, kazao je Putin.

U to vrijeme su, kaže, čak i mnogi na Zapadu i u samom SAD-u dovodili u pitanje ujedinjenje Njemačke.

U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako njemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno spriječiti to. I tako je Rusija u tome prilično nesebično pomogla”, ustvrdio je ruski predsjednik.

Merkel:  Izbori u Rusiji šansa za napredak mirovnog procesa u Ukrajini

Očigledno je kako njemačkoj kancelarki ne smeta  što se na predsjedničkim izborima u Rusiji ponovo očekuje pobjeda Vladimira Putina.  Predsjednički izbori u Rusiji ovoga mjeseca pružaju novu šansu da se postigne napredak u primjeni sporazuma iz Minska i okonča kriza u Ukrajini, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Bilo bi pravilno sačekati da vidimo pojedine korake prije nego što razgovaramo o sankcijama”, izjavila je Merkelova na konferneciji za novinare pred liderima njenih koalicionih partnera bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokrata.

“Ali to moraju biti kvalitetni koraci. Uvjerena sam da će nakon izbora u Rusiji to biti novi početak i da možemo da učinimo istinski pokušaj i vidimo da li možemo da napravimo kvalitetan napredak sporazuma iz Minska”, dodala je ona.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj