ŽELI IZBJEĆI PONAVLJANJE IZBORA: Berlusconi pozvao poraženu ljevicu da pomogne u sastavljanju vlade

Kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora, predstavnik desnog centra Berlusconi pozvao je lijevu Demokratsku stranku na suradnju s njegovom Forza Italiom i ekstremnije desnom protuimigrantskom Ligom.

Slikovni rezultat za berlusconi

Bivši talijanski premijer Sivlio Berlusconi pozvao je Demokratsku stranku (PD), poraženu na izborima početkom ožujka, da pomogne njegovu bloku desnog centra sastaviti vladu kako bi Italija izbjegla prijevremene izbore.

Strah od novih izbora

Zbog neriješena rezultata na izborima 4. ožujka savez desnog centra i krajnje desnice nema potrebnu većinu u donjem domu, ali nema je ni Pokret 5 zvijezda koji je pojedinačno osvojio najviše glasova – 32 posto. I desni blok i Pokret stoga računaju na potporu bloka ljevice koji je dobio 120 mjesta u donjem domu od 630, a trebao bi pomoći i pri sastavljanju većine u Senatu.

“Nitko ne smije ignorirati potrebu da zemlja mora dobiti vladu”, rekao je Berlusconi za dnevnik La Stampa. Desni centar i njegovi desniji saveznici “imaju pravo, a iznad svega zadaću, da vode iduću vladu”, poručio je. PD zato treba “pokazati odgovornost”, smatra Berlusconi i upozorava “novi izbori bili bi opasan pokazatelj za našu demokraciju i vjerojatno bi vodili u pat poziciju”.

Prvi put u svojih 25 godina u politici, Berlusconijeva stranka Forza Italia (FN, Naprijed Italijo) pala je na drugo mjestu u koaliciji, pa je protuimigrantska Liga koju vodi Matteo Salvini dobila 18 posto glasova, a Berlusconijeva 14 posto, blok ukupno 37.

Strah od protusistemskih 5 zvijezda

Političari lijevog bloka drže da bi Liga treba raskinuti savez s Bersluconijem i pridružiti se Pokretu 5 zvijezda. “To kategorički odbijam. Vjerujem u Salvinijevu odanost i njegovu političku inteligenciju. Ne mogu zamisliti da bi stranka iz naše koalicije surađivala s 5 zvijezda”, rekao je Berlusconi.

Vodstvo PD-a treba se sastati u ponedjeljak i razmatrati kakvu strategiju zauzeti nakon izbornog poraza i ostavke koju je zbog toga podnio Matteo Renzi. Trebali bi vidjeti i to ima li u stranci volje da se podrže protivnici u sastavljanju vlade.

Novi saziv parlamenta trebao bi prvu sjednicu održati 23. ožujka, a jedna od prvi zadaća bit će izbor predsjednika obaju domova. Salvini je rekao da bi Liga mogla predsjedati jednim domom, a 5 zvijezda drugim. No FN poziva konzervativce da podupru kandidata PD-a u jednome od dva doma i time privuku ljevicu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj