POTKOPAVANJE PALESTINSKOG JEDINSTVA: Eksplozija kraj konvoja palestinskog premijera u Gazi

Sedam ljudi je ranjeno jutros u eksploziji koja je odjeknula kraj konvoja vozila u kome je bio palestinski premijer Rami Hamdallah tokom posjete pojasu Gaze.

 

Sudeći po početnim izvještajima bezbjednosnih izvora i očevidaca Hamdallah nije povrijeđen, javlja AFP. On je trebalo da prisustvuje ranije planiranom događaju, prenijeli su izraelski mediji. Palestinska uprava odmah je optužila Hamas za eksploziju, navode izraelski mediji.

Hamdallah je doputovao u pojas Gaze sa Zapadne obale sa šefom palestinske obaveštajne službe Majadom Farajom. Posjeta je navodno planirana prije pet mjeseci, a cilj je bio otvaranje postrojenja za prečišćavanje vode, čije je finansiranje pomogla Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmouda Abbasa.

Hamdallah je doputovao i da razgovara s visokim zvaničnicima islamskog ekstremističkog Hamasa o pregovorima o pomirenju s Abbasovim umjerenijim sekularnim Fatahom. Eksplozija je odjeknula nakon što je konvoj prešao granični prelaz Erez iz Izraela i ušao u pojas oko 200 metara. Šef obavještajne službe takođe nije povrijeđen u incidentu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj