SAD PLANIRAJU NAPASTI DAMASK! Gerasimov: Rusija će vojno odgovoriti

Rusija je saopćila u utorak kako posjeduje informaciju da Sjedinjene Države planiraju bombardovati kvart Damaska s vladinim institucijama pod lažnim opravdanjem, i tvrdi da će vojno odgovoriti ukoliko bude smatrala da su životi ruskih građana ugroženi takvim napadom.

Valerij Gerasimov, načelnik generalštaba ruske vojske, izjavio je da Moskva ima informaciju da ‘pobunjenici’ u enklavi Istočna Guta planiraju izvesti lažni napad hemijskim oružjem nad civilima, i za njega optužiti sirijsku vojsku.

Kazao je da Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti taj lažni napad kao opravdanje za bombardovanje vladinog kvarta u obližnjem Damasku u kome su smješteni ruski vojni savjetnici, ruska vojna policija i ruski posmatrači primirja.

„U slučaju prijetnje životima našeg vojnog osoblja, ruske oružane snage poduzet će osvetničke mjere protiv projektila i lansera s kojih su ispaljeni“, navodi Gerasimov u saopćenju za javnost.

On nije kazao kada će se navodni napad desiti niti je pružio detalje koji bi podržali njegove tvrdnje.

Rusija je i ranije optuživala pobunjenike u Siriji da se pripremaju da koriste otrovne agense u Istočnoj Guti kako bi kasnije mogli optužiti Damask da koristi hemijsko oružje.

Damask negira zapadne navode da vladine snage koriste hemijsko oružje, prenosi Reuters.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj