ŠTA DONOSE SMJENE U VRHU DIPLOMATIJE SAD-a?! Kao šefu CIA-e Pompeu su glavne prijetnje bile Venezuela, Iran, Sirija, Rusija i Kina

Američki predsjednik Donald Tramp otpustio je državnog sekretara Reksa Tilersona i zameniće ga šefom CIA-e Majkom Pompeom. Svi se pitaju šta će navedene promjene na čelu američke diplomatije donijeti svijetu.

Slikovni rezultat za pompeo, trump tillerson

Kako piše “Vašington post”, radi se o velikoj izmjeni u administraciji koja je orkestrirana pred sastanak Trampa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom. Tramp je rekao Tilersonu u petak da je otpušten i on je zato skartio svoj put po Africi da bi se vratio u Vašington.

Tilerson nije ni znao za sastanak sa Kimom

Predsjednik SAD smatra da je Tilerson “previše establišmentski nastrojen” i osjetio je da je vrijeme za promjenu upravo sada, dok se sprema za razgovore sa Sjevernom Korejom, ali i zbog predstojećih trgovinskih pregovora, rekla su tri zvaničnika iz Bijele kuće. Nakon Trampove odluke da se sastane sa Kimom, mnogi mediji su prenijeli vijest kako Tilerson o tome ništa nije znao.

U saopštenju koje je objavio “Vašington post”, Tramp je pohvalio Pompea i Haspelovu.

– S ponosom nominujem direktora CIA-e Majka Pompea da bude naš novi državni sekretar. Majk je diplomirao kao prvi u klasi na Vest Pointu, služio je u američkoj vojsci i diplomirao na pravnom fakultetu Harvarda. Služio je u Domu predstavnika. Đina Haspel će biti prva žena na čelu CIA-e, što je od historijskog značaja. Majk i Đina su radili zajedno duže od godinu dana i međusobno se poštuju – rekao je Tramp.

On je poželeo Tilersonu i njegovoj porodici sve najbolje.

Pompeo i Haspel zahvalili predsjedniku

Pompeo i Haspel su se zahvalili Trampu na ukazanom poverenju.

– Njegovo (Trampovo) vođstvo je SAD učinilo bezbednom i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom svijeta za dalji prosperitet SAD. Rad sa velikim ljudima u CIA, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici sa kojima sam se susreo, bio je jedna od velikih počasti u mom životu – napisao je Pompeo u saopštenju.

– Nakon 30 godina rada u CIA, bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Majka Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trampu i počastvovana njegovim povjerenjem da me izabere za novog direktora Centralne obavještajne agencije – rekla je Haspel.

Stalne prepirke

Tilerson je na poziciji državnog sekretara proveo oko godinu dana, a prethodno je bio na čelu kompanije “Ekson mobajl”. Za tih godinu dana iz Bijele kuće i Stejt departmenta su često stizale gotovo suprotne poruke.

Mediji su prethodno više puta spekulisali da Tramp nije zadovoljan Tilersonom i da na njegovom mjestu želi da vidi Pompea. Tramp i Tilerson su imali više nesuglasica po pitanju spoljne politike, a naročito po pitanjima koja se tiču Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Dok je Tramp prijetio Sjevernoj Koreji “vatrom i bijesom”, Tilerson je pozivao na pregovore.

Tilerson se zalaže sa očuvanje nuklearnog sporazuma koji su šest najjačih zemalja svijeta 2015. godine potpisale sa Teheranom, po kojem se Iran obavezao da neće praviti nuklearno oružje u zamjenu za drastično smanjenje sankcija, dok je Tramp više puta najavljivao da će SAD “sahraniti” taj sporazum.

Također, Tilerson se u posljednje vrijeme više zalagao za istragu ruskih veza i saradnika iz Trampove kampanje, što je Tramp žestoko kritikovao. Tenzije između predsjednika i njegovog najvišeg diplomate bile su na vrhuncu kada se Tilerson javno ogradio od Trampovog neprikladnog odgovora na nasilje na rasističkom skupu u Šarlotsvilu u Virdžiniji. Tilerson je jednom prilikom čak predsjednika navodno nazvao “moronom”.

S druge strane Tramp i Pompeo imaju gotovo iste stavove po mnogim pitanjima.

Pompeo o Venezueli

Čelnik američke Središnje obavještajne agencije (CIA), Mike Pompeo, izjavio je sredinom augusta 2017. kako Venezuela predstavlja “ozbiljan rizik” za Sjedinjene Američke Države. ”Venezuela može postati ozbiljna prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama”, upozorio je šef CIA-e u intervjuu za američku televizijsku Fox News .

Na pitanje ”zašto bi Amerikanci bili ugroženi zbog situacije kojoj se nalazi Venezuela’‘, Mike Pompeo je rekao ”kako Venezuela prijeti Americi jer su tamo Kubanci, tamo su Rusi i Iranci, čak i islamski libanonski pokret Hezbollah”. Ovdje se Pompeo referira na Tarecka El Aissamija, visokog vladinog dužnosnika Venezuele sirijsko-libanonskog podrijetla i njegove navodne veze s Hezbollahom, što su optužbe za koje američke službe nikada nisu predočile nikakve dokaze.

”Njihova prisutnost je nešto što predstavlja veliki rizik, zbog čega Sjedinjene Američke Države to ozbiljno shvaćaju”, dodao je Pompeo. Mike Pompeo je opravdao i nedavne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji  razmatra ”vojnu opciju” u Venezueli, nakon što je njegova uprava uvela sankcija protiv predsjednika Nicolasa Madura i njegovih suradnika

U sedam mjeseci kao šef CIA-e, Pompeo tvrdi kako samo vidi ”nastavak pogoršanja situacije u Venezueli, gdje Maduro nastoji povećati svoju moć i nanosi sve više patnje ljudima zemlje”. Stoga je rekao ”kako Washington radi sa svojim latinoameričkim partnerima da pokušaju vratiti demokraciju u Venezueli”.

Iran ćemo smatrati odgovornim za napade na SAD u Iraku

Početkom decembra prošle godine direktor CIA Majk Pompeo rekao je da je najvišem iranskom vojnom zvaničniku poslao pismo u kojem ga upozorava da će SAD smatrati Teheran odgovornim za bilo kakav napad na američke interese u Iraku.

Pompeo, koji je ranije izražavao snažno protivljenje Iranu, precizirao je da je pismo uputio generalu Kasemu Solejmaniju, lideru korpusa iranske Islamske revolucionarne garde i elitne jedinice u okviru tih snaga koja je zadužena za operacije izvan teritorije Irana, ali da ga general nije pročitao, prenosi AP.

„Poslao sam pismo zato što je on (general) nagovijestio da bi snage pod njegovom kontrolom mogle da zapravo ugroze interese SAD u Iraku”’‘, rekao je Pompeo na forumu posvećenom odbrani u Predsjedničkoj fondaciji i Institutu „Ronald Regan“ u Kaliforniji.

Pompeo je naveo da je iranski general odbio da otvori pismo, ali mu to, kako je rekao, „nije slomilo srce”.”

„U pismu smo mu stavili do znanja da ćemo njega i Iran smatrati odgovornim… i željeli smo da obezbijedimo da on i rukovodstvo Irana to shvate na kristalno jasan način“, objasnio je direktor CIA-e.

Prema Pompeovim rečima, Iran radi na jačanju svog uticaja širom Bliskog istoka.

Kao republikanski kongresmen iz Kanzasa, Pompeo je ranije bio veoma kritičan u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji su SAD i druge zemlje postigle sa Teheranom o ukidanju sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa Irana.

Rusija se agresivno nameće, prijeti Evropi i ne čini ništa za uništenje DAIŠ-a

Mike Pompeo rekao je početkom 2017.  da se Rusija “agresivno nameće” invazijom i okupacijom Ukrajine, prijeteći Europi i “čineći gotovo ništa” da uništi tzv. Islamsku državu. Pompeo, republikanski član Zastupničkog doma i bivši vojni časnik, to je kazao na početku saslušanja u Senatu na kojem je potvrđen kao direktor CIA-e.

U pripremljenoj izjavi, kazao je da CIA ne kreira politiku ni za koju zemlju, dodajući: “politička odluka je što će se učiniti s Rusijom, ali ključno će biti da Agencija kreatorima politika osigura točne podatke i jasnu analizu ruskih aktivnosti.”

Na pitanje o hakiranju, Pompeo je kazao da je bio jasan kad je riječ o “agresivnom djelovanju” koje je naredilo rusko vodstvo i smatra da je izvješće tajnih službi o hakiranju utemeljeno. Pompeo je izrazio snažnu potporu CIA-i, ističući da njezini djelatnici “hodaju preko vatre.”

Kina prijeti SAD-u koliko i Rusija

Na kraju, ovaj kratki prohod kroz izjave novoizabranog državnog sekretara SAD-a završavamao posljednjom, od 30. januara ove godine. Pokušaji Kine da izvrši prikriveni uticaj na zapad su jednako zabrinjavajući kao i ruska subverzija, izjavio je tada direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo. On je za BBC rekao da Kinezi „imaju mnogo veću mogućnost“ da to učine nego Rusi.

Kao primjere je naveo pokušaje krađe trgovinskih informacija od Sjedinjenih Država i infiltraciju u škole i bolnice koja se, kako je rekao, širi i na Evropu i Veliku Britaniju. „Pomislite na razmjere ekonomija te dvije zemlje. Kinezi mogu mnogo lakše da ostvare tu misiju nego Rusi“, rekao je Pompeo.

Početkom ove godine, bivši službenik CIA-e je bio uhapšen zbog optužbe da je zadržavao povjerljive informacije u slučaju za koji se smatralo da je povezan sa obustavljanjem špijunskih operacija agencije u Kini. Tokom dve godine prije nego što je Džeri Čun Šing Li uhapšen, oko 20 doušnika je ubijeno ili zatvoreno – što je jedan od najvećih neuspjeha američke obaveštajne službe u posljednje vrijeme. Zvaničnici tada nisu znali da li je do ubistava dovela „krtica“ ili hakovani podaci. Pompeo, takođe, kaže da očekuje da će Rusija pokušati da utiče na izbore za američki Kongres ove jeseni. Američke obavještajne agencije smatraju da se Moskva miješala u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Šef CIA-e kaže da bi države zajednički mogle da učine više u borbi protiv kineskih pokušaja da proširi moć nad Zapadom. „Možemo da uočimo veoma usredsređene pokušaje da se Americi ukradu informacije, da se u SAD infiltriraju špijuni – ljudi koji u ime kineske vlade rade protiv Amerike. To viđamo u našim školama, bolnicama i zdravstvenom sistemu, kao i širom korporativne Amerike, ali se širi i na druge dijelove svijeta, uključujući Evropu i Britaniju“, rekao je Pompeo.

On je doveo u pitanje i ideju da SAD imaju malo uticaja na konflikte u Siriji, gdje je predsednik Bašar al-Asad još na vlasti, a podržavaju ga Rusija i Iran. „Mi ćemo raditi na rješavanju tih komplikovanih problema i borit ćemo se protiv Iranaca gdje god možemo“, izjavio je Pompeo

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj