VELIKI POTRES U BIJELOJ KUĆI: Trump smijenio državnog sekretara Tillersona, a umjesto njega postavio direktora CIA-e

Na Tillersonovo mjesto dolazi Mike Pompeo, dok će poziciju šefa CIA-e popuniti Gina Haspel.

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je državnog tajnika Rexa Tillersona, objavio je BBC. Njegovo mjesto preuzima direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo. Trump je vijest o tome objavio na Twitteru.

“Mike Pompeo, ravnatelj CIA-e, postat će novi državni tajnik. Napravit će fantastičan posao! Hvala Rexu Tillersonu na njegovom mandatu! Gina Haspel će postati nova ravnateljica CIA-e, i prva žena na toj poziciji! Čestitke svima!”, napisao je Trump.

Prošlog petka zatražio da odstupi

Prema The Washington Postu, Trump je prošlog petka tražio od Tillersona da odstupi te je ovaj navodno zbog toga skratio trajanje svog puta u Afriku. Kako tvrdi The Washington Post, Trump želi promijeniti sastav diplomatskog kora budući da SAD-u prethode, prema svemu sudeći, iznimno važni pregovori s Kim Jong-unom.  Tillerson, prema pisanju Posta, nikada nije bio po volji Trumpa zato što ga je američki predsjednik vidio kao predstavnika establišmenta i konvencionalnog načina razmišljanja.

Također, treba podsjetiti da je Tillerson navodno krajem prošle godine na sastanku sa službenicima nacionalne sigurnosti i članovima kabineta u Bijeloj kući Trumpa nazvao imbecilom, što nikada nije porekao.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj