(VIDEO) SKORO NEUNIŠTIVI: Vodeni medvjed – jedino je biće koje može preživjeti u svemiru

Vodeni medvjedi (Tardigrada) mogu da žive skoro bilo gdje. Godine 2007. pokrenuta je svemirska misija TARDIS (Tardigrada in Space), koja je pokazala da vodeni medvjedi mogu da prežive boravak u otvorenom svemiru, odnosno svemirskom vakuumu. Fosili ovih prahistorijskih stvorenja ukazuju na to da su živjela prije 500 miliona godina.

Slikovni rezultat za vodeni medvjedi

Vodeni medvjedi mogu da izdrže ekstremne temeprature, od minus 272,8 stepeni Celzijusovih (skoro apsolutna nula), do vrelih 148 stepeni, što je više od temeprature na kojoj ključa voda. Uprkos tome što većina živih bića ne može da opstane bez vode, tardigrade mogu da prežive i uslove ekstremne suše. Tada se sklupčaju u svoju sasušenu ljušturu, a u tom stanju mogu da provedu decenije.

To postižu zahvaljujući specijalnoj vrsti proteina koja ih štiti od dehidratacije, a koja u prisustvu vode postoji u formi želatina. Kada su vodeni medvjedi lišeni vode, ovi proteini se pretvaraju u staklastu strukturu, koja štiti osjetljivu materiju unutar ćelija. Naučnici su 1995. godine uspjeli da “vrate u život” vodene medvjede koji su u suhim uslovima proveli osam godina.

Ukoliko su temeperature suviše niske, ova stvorenja proizvode hemikalije koje štite njihove vitalne molekule od hladnoće. Vodeni medvjedi takođe mogu da podnesu velike pritiske, koji bi smrvili većinu drugih živih bića. Mogu da podnesu pritisak do 600 megapaskala, ogromnu količinu radijacije, a takođe imaju protein koji ih štiti od rendgenskog zračenja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj