ČEKAJU SE PRVI POTEZI: Počinje era Pompea u državnom sekretarijatu SAD-a

Nakon što je Rex Tillerson smijenjen s pozicije američkog državnog sekretara, dok je još boravio na afričkoj turneji, na njegovo mjesto imenovan je Mike Pompeo, poznat po sličnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa, javljaju agencije.

Pompeo, koji je od januara 2017. godine obnašao dužnost šefa CIA-e, još je jedno od imena koje je izašlo iz poslovnog i ušlo u svijet politike. Pompeo se dugih niz godina bavio trgovinom, nakon čega je izabran u Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Snowdena na vješala

Pompeo je tri mandata bio zastupnik savezne države Kanzas ispred Republikanske stranke. Istovremeno je bio i član Obavještajnog komiteta, a kao i Trump, u Washingtonu je poznat po antiiranskim stavovima.

Novi državni sekretar SAD-a bio je poznat kao protivnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, te osoba koja je u Obaminom periodu kritikovala sporazum o nuklearnom programu s Iranom.

Također, ono po čemu je Pompeo ostao upamćen je i činjenica da je za bivšeg uposlenika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edwarda Snowdena, govorio da je državni izdajnik i da treba biti obješen.

Još jedna izjava Pompea tiče se i rasprave oko uplitanja Rusije u proces posljednjih predsjedničkih izbora u SAD-u. Pompeo je tada podržao tvrdnje da je Rusija djelovala putem cyber napada, te kazao: “Nema sumnje da je Rusija željela nanijeti štetu našoj demokratiji.”

Ono što je Pompeu posebno pomoglo da “skoči” unutar svoje partije, jesu i oštre kritike koje je uputio na račun kandidatkinje Demokratske stranje Hillary Clinton.

Mimoilaženja u stavovima

Razilaženje u retorici Trumpa i Tillersona koje traje oko godinu dana, često se reflektirala i u medijama kroz naslove “Tillerson bi mogao podnijeti ostavku”.

U američkim medijima čak je objavljeno da je Tillerson na ljeto prošle godine dao ostavku, no kako je dopredsjednik Mike Pence uložio trud te ga uspio ubijediti da ostane na poziciji. NBC News je objavio da je Tillerson tokom jednog sastanka u Pentagonu Trumpa nazvao “kretenom”.

Ono što se također moglo uočiti u posljednjem periodu jeste da su Trump i Tillerson imali znatna razilaženja i različite perspektive kada je riječ o Sjevernoj Koreji.

Iako su posredstvom glasnogovrnika pokušali prikriti međusobne nesporazume, kada je riječ o Sjevernoj Koreji, Iranu i Bliskom istoku postojala su razilaženja.

Bez imenovanja zvaničnika

Dok je Trump javnosti dijelio stavove oko vojne intervencije prema Sjevernoj Koreji, Tillerson je prilikom posjete azijskom kontinentu ipak birao jednu mekšu retoriku prema ovoj zemlji. Na to je Trump putem društvenih mreža napisao “Štedi energiju Rex, mi ćemo uraditi ono što je potrebno”.

Jedna od tema na kojoj je također bila vidna različitost u pogledima je i pitanje Katara. U vrijeme kada je bila aktuelna kriza Saudijske Arabije i Katara, Trump je, s jedne strane, Katar optuživao za terorizam, dok je Tillerson isticao koliko je ova zemlja značajna za SAD.

Nakon dolaska Trumpa u Bijelu kuću, bilo je dosta tvrdnji rasprava oko toga da on pokušava oslabiti utjecaj državnog sekretarijata zemlje. Trumpova administracija u ozbiljnoj mjeri je i smanjila budžet ovom sekretarijatu, a istovremeno nije došlo do imenovanja značajnog broja zvaničnika. Sve to je popratio i proces koji je doveo do značajnog broja ostavki visokih američkih zvaničnika u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj