SLOVENSKI PREMIJER MIRO CERAR PODNIO OSTAVKU! Odluka vrhovnog suda bila je kap koja je prelila čašu: ‘Vraćam vlast u ruke naroda’

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer da je odlučio podnijeti ostavku nakon što je vrhovni sud poništio referendum o koparskoj željeznici!

Izjavio je kako će vlada do izbora osiguravati da Slovenija ostane mirna i stabilna država, a o tome hoće li izbori biti redovni u lipnju ili izvanredni odlučit će predsjednik BorutPahor kojega će o ostavci informirati u četvrtak.

“Drage građanke i građani! Vlast vraćam u vaše ruke. Odstupam s mjesta premijera. Tako sam odlučio jer je važno znati što je ispravno i što je krivo. To je moja odgovornost i odluka koji bi svaki pravi političar donio”, poručio je Cerar.

Slovenski vrhovni sud poništio je u srijedu referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je očito bio prevelik udarac za vladu premijera Mire Cerara koja se snažno zauzimala za taj projekt.

‘Nedopustivo financiranje kampanje’

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se uštedjelo na troškovima.

Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspjela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i oporba, jer je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji zadnjih nekoliko godina, te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njen daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Cerarov predizborni trik?

Inače, parlamentarni izbori u Sloveniji trebali su se održati početkom lipnja ove godine, a hoće li tako ostati vidjet ćemo nakon što se oglasi predsjednik Pahor.

Miro Cerar, koji sudeći po zadnjim anketama nema mnogo izgleda da ponovi uspjeh od prije četiri godine, kada je njegova stranka osvojila relativnu većinu i sa 34 posto osvojenih glasova formirala koaliciju sa strankom umirovljenika i socijaldemokratima, izjavio je u subotu na kongresu svoje stranke u Mariboru kako vjeruje da će do izbora raspoloženje birača biti promijenjeno i da će njegova stranka i u novoj vladi “imati vodeću ulogu”. Mnogi su zato ovaj potez proglasili predizbornim trikom.

Prema anketama najveće šanse za pobjedu ima lista 40-godišnjeg diplomiranog glumca Marjana Šarca (LMC) kojoj ispitanici daju 19,2 posto glasova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj