ZBOG TROVANJA ŠPIJUNA: Počelo hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti, Rusi tvrde da ih žele zauvijek izbaciti iz ovog tijela

U Vijeću sigurnosti UN-a večeras je počelo hitno zasijedanje koje je sazvala Velika Britanija zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala. VS UN-a počelo je razmatranje incidenta u Solsberiju u zatvorenom formatu. Kako je ranije najavljeno, na ovoj sjednici Velika Britanija će zatražiti od saveznika podršku za pripremu “međunarodnog odgovora” Rusiji.

Slikovni rezultat za NIKKY HALEY IN UN

Velika Britanija pozvala je eksperte iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da sprovede analizu istrage o incidentu trovanja Skripala i njegove kćerke, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Britanije u UN Džonatan Alen, prenosi večeras “Sputnjik”. – Obavijestili smo OZHO o upotrebi ovog nervnog agensa i pozivamo ih da samostalno provjere našu analizu – rekao je Alen novinarima.

Skripal i njegova kćerka nađeni su kako leže bez svijesti na klupi u Solsberiju 3. marta. Britanske vlasti tvrde da su oni otrovani nervnim agensom “novičokom”, koji je razvila Rusija. Otac i ćerka su u bolnici u kritičnom stanju.

Nebenzja: Rusija nikada nije proizvodila “novičok”, možda je proziveden u Britaniji

U Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom “novičok”, a taj nervni agens koji je korišten u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mjestu – na primjer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na vanrednoj sjednici VS UN.

Prema njegovim riječima, nervni agens vjerovatno potiče iz zemalja “koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo”, prenosi TASS. Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom “novičok”, koji zmatraju “sovjetskim izumom”.

Nebenzja je predložio da VS izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi TASS. On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke. Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju.

Hejli: SAD vjeruju da su Rusi odgovorni za napad na Skripalja

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da SAD vjeruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

– SAD vjeruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom – rekla je Hejlijeva na vanrednoj sjednici VS-a, sazvanoj na zahtjev Londona. Ona je pozvala VS da reaguje i dodala da Rusija “mora da odgovara” za svoje akcije.

– Ako ne preduzmemo hitne, konkretne mjere u vezi sa time sada, Solzberi neće biti posljednje mjesto u kome ćemo videti upotrebu hemijskog oružja – rekla je Hejlijeva.

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svijesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju.

Riječ je o zavjeri, žele nas izbaciti iz Vijeća sigurnosti

Zapad je pokrenuo masovnu kampanju za uklanjanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a, otkriva ruski senator Sergej Kalašnjikov, komentarišući optužbe Ujedinjenog Kraljevstva protiv Moskve zbog trovanja Sergeja Skripalja

Senator smatra da će u cilju suzbijanja članstva Rusije biti pokušaja reforme glavnog tijela UN zaduženog za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti.  Član Savjeta Federacije RF je podsetio da je Sovjetski Savez, kojem je Rusija pravni nasljednik, sastavni dio VS UN od svog osnivanja 1946. godine.

U srijedu se poslanik laburista Kris Lesli obratio Terezi Mej tokom sjednice parlamenta po pitanju reforme Vijeća sigurnosti UN-a, a po pitanju ograničavanja prava Rusije u ovom tijelu.

Lesli tvrdi da Rusija “sve češće djeluje kao lažna država”, dodajući da “sada moramo početi da govorimo o reformama” VS UN-a. – Rusiji se ne može dozvoliti da jednostavno sedi lijepo, zabada svoj nos u ostatak svjetske zajednice i da uživa osjećaj međunarodnog imuniteta od vladavine prava – rekao je Lesli.

Mejova je odgovorila, tako što je rekla da Lesli nije bio jedini koji je naglasio potrebu za promjenama unutar VS UN-a, obećavajući da je “to nešto na čemu ćemo raditi”.

– Mi razgovaramo sa Ujedinjenim nacijama o reformi Ujedinjenih nacija na razne načine. Naravno, svaka odluka koja bi se mogla donijeti u VS-u da bi se reformisao, naravno, mogla bi biti predmet veta od strane Rusije koja sjedi tamo – rekla je Mejova.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj