PRINC ELEGANCIJE! Preminuo Hubert de Givenchy, legenda visoke mode

Odijevao je Audreya Hepburna i Jackie Kennedy te bio legenda visoke mode!

Hubert James Taffin de Givenchy nedavno je preminuo u 91. godini, u snu.Vijest je objavio njegov dugogodišnji životni pratitelj, takodjer kreator Philippe Venet.

Piše: Džana Mujadžić

Aristokrat mode

Nakon prvog predstavljanja 1952. godine, prefinjeni stilist je zanimao urednice “Harper’s Bazaara” i  čuvenog magazina “Elle” koje su objavile velike reportaže sa njegove crno-bijele smotre, što je oduševila svijet.

Susret sa poznatim Cristobalom Balenciagom u New Yorku, godinu kasnije, označio je početak dugogodišnjeg prijateljstva i četiri godine suradnje jer je galski plemić radio za slavnog Španjolca. On ga je naučio kako dodati na haljinu cvijet ili detalj okružiti raskošnim ukrasima – nije visoka moda, ali ostvariti jednostavnu opravu, poput linije – jeste!

Slobodni duh

Kreator je prestao raditi 1995., a prodao je osobni brand poznatoj grupi LVMH, tri ljeta kasnije.Upamćen je i po suradnji sa poznatom Audrey Hepburn, koja je dragovoljno bila njegova muza, nekoliko desetljeća, oživljavajući galsku eleganciju po cijeloj planeti.

Učinila ga je slavnim i u Novom svijetu gdje je ostvario 70% godišnjih prihoda. Nezaboravne su haljine kojima je kreator zadivio planetu kao u filmovima “Sabrina”,”Doručak kod Tiffanyja” ili “Prevari”, reditelja Stanley Donena. Za glumicu je Hubert de Givenchy ostvario traženi miris “L’Interdit”/Zabranjen/ što je bio jednako slavan kao”Chanel 5”. Njihova suradnja je  bila početak druge kreatorove djelatnosti, jednako uspješne kao i moda. U obiteljskoj tvornici u Beauvaisu je proizveo miris “Organaza” ili skorašnji “Live Irresistible”.

Hubert de Givenchy je također bio preteča luksuznog Prêt-à-porter: kod Else Schiaparelli kod koje je također djelovao četiri godine, ostvario je čuveni “separate”, liniju koja je djelila bluze, suknje, hlače, kaputiće, koje su žene pomicale po osobnom nahođenju. Njegova dugogodišnja prijateljica Bettina Graziani ga je nadahnula za slavnu bluzu “Bettina”, koju su nosile generacije klijentica u cijelom svijetu.

Jackie Kennedy je 1961., prilikom zvanične posjete predsjednika JFK Francuskoj, proslavila kreatorovo umijeće, predivnom vezenom haljinom sa korzetom dok je aktualni galski predsjednik Emmanuel Macron, ovih dana izjavio :

-Francuska je izgubila velikog  mestra mode i inventivnosti, jednako kao i maestra kulture  i veleposlanika svijetlog, slobodnog duha.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj