PROTEST PROTIV TRUMPOVE ODLUKE: Bivši član Pink Floyda Roger Waters svirao s palestinskom grupom

Rok-ikona Rodžer Voters (Roger Waters) pridružio se palestinskim umjetnicima u novoj pjesmi označenoj kao odgovor na američko priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice. 

Slikovni rezultat za ROGER WATERS PALESTINE

Uz zvuke instrumenta oud Le Trio Joubran, najuglednije grupe koja izvodi tradicionalnu palestinsku muziku, VVoters je recitirao stihove Mahmuda Derviša (Mahmoud Darwish), kojeg Palestinci smatraju svojim najvećim pjesnikom.

Dervišova pjesama “Predzadnji govor crvenog Indijanca bijelom čovjeku” površno izgleda kao glas domorodačkog Amerikanca koji se žali da će naseljavanje bijelaca trajno izmijeniti njegovu zemlju, ali očigledno ima za cilj povući paralele s Palestincima i Izraelom.

– Gdje, bijeli gospodaru, vodiš moj narod – i svoj? recitovao je britanski roker engleski prijevod Dervišovih stihova uz zvuke ouda.

Voters, najpoznatiji kao bivši član Pink Floyda i tvorac rok-opere “The Wall”, strastveni je pristalica palestinske borbe i razbjesnio je Izraelce predvodeći pozive za kulturnim bojkotom.

Le Trio Joubran napisao je na Facebooku da pjesma nazvana “Nadmoć”, koju zajednički izvode s Voteresom, ima za cilj da bude odgovor na Trampovu odluku. Oni su nazvali Jerusalem “#Prijestonica Palestine”, prenosi AFP.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] PROTEST PROTIV TRUMPOVE ODLUKE: Bivši član Pink Floyda Roger Waters svirao s palestinskom grupom […]

Komentiraj