TRAŽE KONTROLU PRODAJE ORUŽJA: Učenici bojkotovali nastavu zbog pucnjava u školama

Učenici i prosvjetni radnici širom SAD-a i u srijedu su održali proteste povodom prošlomjesečnog oružanog incidenta na Floridi, u kojem je ubijeno 17 učenika i nastavnika.

Učenici u nekim saveznim državama održali su “masovni štrajk” tako što su bojkotovali nastavu kako bi skrenuli pažnju vlasti na nedovoljnu sigurnost u američkim školama. Među njima su bili i učenici srednje škole “Jacqueline Kennedy Onassis” u New Yorku koji su s nastave odsustvovali 17 minuta kako bi time odali počast poginulima u pucnjavama u tamošnjim školama.

Tokom protesta su nosili fotografije svojih kolega koji su stradali u ranijim pucnjavama.

U drugim saveznim državama su također održani slični protesti na kojima su učenici, zajedno s nastavnicima i profesorima, pozvali na pooštravanje mjera u svrhu jačanja kontrole nad vatrenim oružjem kako bi u budućnosti bili spriječeni slični incidenti.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a ove sedmice će glasati o povećanju izdvajanja za sigurnost u školama.

Podsjetimo, 17 osoba je ubijeno, a više od deset ranjeno u napadu koji se dogodio u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, na Floridi. Napadač je 19-godišnji Nikolas Cruz, bivši učenik ove škole koji je izbačen iz disciplinskih razloga.

Velika većina Amerikanaca podržava kontrolu oružja, ali Kongres i dalje nije donio trožije zakone, čak ni nakon najvećih masovnih pucnjava u zemlji.

Oružano nasilje u SAD-u dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, s više od 60.000 incidenata u kojim je poginulo gotovo 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj