ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI: ‘Testirali smo flaširanu vodu 11 poznatih brendova, pronašli smo plastiku u gotovo svakoj boci!’

Novinarsko udruženje Orb Media na laboratorijsku analizu odnijela je 250 flaširanih voda 11 poznatih brandova iz devet različitih zemalja. Rezultati su bili zabrinjavajući – 93 posto boca sadržavalo je plastične mikročestice, a u prosjeku u jednoj litri bilo 10.4 čestice koje su bile veće od 100 mikrona, odnosno širine ljudske kose, najmanje veličine koja se vidi prostim okom.

Testirani su najpoznatiji brendovi kao što su Evian, Nestle Pure Life, Dasani, Aquafina i San Pellegrino, te Aqua iz Indonezije, Bisleri iz Indije, Epura iz Meksika, Gerolsteiner iz Njemačke, Minalba iz Brazila te Wahaha iz Kine.

“Pronašli smo plastiku u skoro svakoj boci vode koju smo testirali. Ne želimo upirati prstom u pojedine tvrtke, već želimo pokazati da je plastika postala toliko raširen materijal u našem društvu da ulazi i u vodu – i sve ostale proizvode koje svakodnevno konzumiramo”, komentirala je istraživanje Sherry Mason, profesorica kemije na sveučilištu New York, koja je prošle godine provela istraživanje u kojem je mikročestice plastike pronašla i u vodi iz slavine, plodovima mora, pivu, morskoj soli…

“Ne radi se o katastrofi, ali brojevi koje vidimo su zabrinjavajući”, dodaje Mason.

WHO najavljuje veliko istraživanje

WHO je najavio veliko istraživanje kako bi konačno dokučili koliko ta plastika koju jedemo i pijemo šteti organizmu.

“Jednostavno ne postoje istraživanja koja bi pokazala koliko to štetu radi, obzirom na količinu i prisutne toksine, na koji način djeluju. Najčešće za sve imamo dopuštenu granicu, ali kako bismo ustanovili dopuštenu granicu, moramo znati jesu li opasne i u kojoj su koncentraciji opasne” najavljuje Bruce Gordon iz WHO, prenosi BBC.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj