NESPOSOBNI ZVIZDIĆ IZAZVAO GNJEV MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I UGROZIO STOTINE ISTRAGA! Inzko: Paraliza pravosuđa ako se ne usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, kojima bi se osporene odredbe Zakona uskladile s Ustavom BiH, moglo bi ozbiljno ugroziti funkcioniranje bosanskohercegovačkog pravosuđa – navodi se u saopćenju OHR-a.

Slikovni rezultat za nesposobni zvizdić

Blokada process za kriminal i korupciju

Poručeno je da, ukoliko bi odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH na koje se odnosi odluka Ustavnog suda iz juna 2017. godine bile stavljene van snage odlukom Suda o neprovođenju njegove ranije odluke, pravosuđe BiH bilo bi ozbiljno ugroženo i ne bi bilo u mogućnosti procesuirati teške slučajeve kriminala i korupcije u BiH.

– Vlasti u BiH moraju postati svjesne ozbiljnosti ove situacije i djelovati u skladu s tim, te ispuniti svoje obaveze usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. Brzo usvajanje odgovarajućih amandmana, otklonilo bi opasnost od slabljenja kapaciteta pravosudnih institucija BiH za borbu protiv korupcije. U suprotnom, ukoliko bi odredbe, koje je osporio Ustavni sud, bile stavljene van snage prije nego što se institucije BiH pozabave neophodnim izmjenama, teško je predvidjeti sve posljedice koje mogu nastati po predmete koji su u toku i da li će ti predmeti ikada biti pravilno suđeni – piše u saopćenju.

Istovremeno, OHR želi naglasiti da je važno da Ustavni sud prepozna stalne napore institucija da riješe ovo pitanje.

– Postoje izmjene i dopune u parlamentarnoj proceduri koje bi, suštinski gledano, riješile problem. Drugim riječima, vlasti u BiH nesumnjivo rade na rješavanju ovog pitanja i OHR se nada da će Ustavni sud ovo uzeti u obzir. BiH treba biti u stanju da ispunjava obaveze propisane Ustavom. Prema tome, od najvećeg je značaja da izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i dalje omogućavaju puno vršenje krivične nadležnosti na državnom nivou i osiguraju usklađenost sa međunarodnim standardima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Krivično zakonodavstvo BiH mora osnažiti borbu protiv kriminala i korupcije, a ne sprečavati državu da vrši svoju nadležnost, kao i da ispunjava obaveze u pogledu očuvanja pravnog poretka.  OHR pažljivo prati ovo pitanje i izražava zabrinutost zbog mogućih posljedica – poručeno je iz saopćenja.

Reagovale ambasade Francuske, Njemačke, Holandije, SAD-a

Ustavni sud BiH je svojom odlukom iz juna 2017. godine vlastima nadležnim za ovo pitanje dao rok od šest mjeseci da dogovore i usvoje amandmane na oba zakona.

Amandmani trebaju u potpunosti ispuniti zahtjeve iz odluke Ustavnog suda te sačuvati integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti. Primjećujemo da prijedlog koji se trenutno razmatra u Parlamentarnoj skupštini BiH ispunjava ove zahtjeve. Parcijalna rješenja koja nisu u skladu s međunarodnim standardima i neusvajanje amandmana će za posljedicu imati da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma. 

Nepostizanje pravovremenog dogovora i neusvajanje adekvatne legislative bi bio nesmotren čin. U svijetu koji je povezan, ovakav čin bi ugrozio ne samo sigurnost BiH, nego i sigurnost regionalnih i međunarodnih partnera ove zemlje”, poručuju ambasadori.

Do sada Ministarstvo pravde nije predložilo odgovarajuće amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji bi bili u skladu s međunarodnim standardima.

Ovo pitanje se mora hitno riješiti. Pozivamo ministra Grubešu da izvrši svoju dužnost tako što će hitno predložiti amandmane na ZKP u skladu s međunarodnim standardima. Pozivamo Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoje amandmane koji su u skladu s međunarodnim standardima na oba zakona bez odgađanja i prije sljedeće sjednice Ustavnog suda BiH zakazane za 22. mart”, zaključuju ambasadori sedam zemalja u BiH.

Podsjećamo, nedavno su Delegacija Evropske unije u BiH i nevladin sektor upozorili na hitne izmjene spomenutih zakona kako bi se sve uskladilo s odlukama Ustavnog suda BiH i kako bi se zakonski omogućilo da tužilaštva i sudovi nesmetano i maksimalno objektivno i zaštićeno rade svoj posao i da se bore protiv kriminala i korupcije.

Ugrožene stotine istraga u BiH

 Zbog nemara vlasti hoće li doći do kolapsa pravosudnog sistema i ugrožavanja stotina složenih istraga koje vode sigurnosne agencije.

Stotine složenih istraga o slučajevima terorizma, ugrožavanja nacionalne sigurnosti i organiziranog kriminala koje vode policijske agencije u BiH i državna Sigurnosno-obavještajna služba (OSA) mogle bi uskoro propasti.

Naime, Ustavni sud BiH je 2016. godine proglasio neustavnim članove zakona koji se odnose na davanje imuniteta, tjelesni pregled i na posebne istražne radnje. Rok za izmjene od šest mjeseci je istekao krajem prošle godine. Ustavni sud bi zato na sljedećoj sjednici mogao te dijelove zakona proglasiti nevažećim. Obzirom da novih nema istrage koje su u toku padaju u vodu jer nemaju zakonskog uporišta. Svi međunarodni faktori u državi upozoravaju na katastofalne posljedice neusvajanja izmjena i apeluju na domaće vlasti.

Ukoliko zakonodavac usvoji tek polovična rješenja ili ako Ustavni sud ukine postojeće odredbe jer su protuustavne, bh. tužiocima će biti uskraćen jedan od glavnih alata za efikasnu borbu protiv teških oblika kriminala“, navodi se iz Delegacije EU u BiH.

Najveću odgovornost snose Zvizdić i Grubeša

Najveću odgovornost za ovaj novi i nepotrebni skandal koji šteti ugledu države snose predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar pravde Josip Grubeša, kazali su u SBB-u.

Umjesto da za šest mjeseci propisanog roka, uz maksimalnu saradnju sa strukom, prije svega s VSTV-om i Sudom BiH, ali i drugim pravosudnim institucijama, izmjene pomenutih zakona budu predložene i usvojene, Zvizdić i Grubeša su zemlju izložili kritici skoro cijele međunarodne zajednice.

SBB se oštro protivi pokušaju da pojedinačni zastupnici iz SDA predlažu loša rješenja, jer građani vrlo skupo plaćaju rad Vijeća ministara i Ministarstva pravde sa stotinama uposlenih koji su za šest mjeseci morali pripremiti tih nekoliko članova zakona. Čim adekvatan zakonski materijal dođe iz Vijeća ministara, SBB će dati doprinos njegovom usavršavanju i podržati konačno rješavanje ovog problema – saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentarion this Post

  1. Šta su ga dosada i trpili zašto ga ne smijene samo prima platu i troši nikakva hajira od njega

    Reply
  2. Obican duduk

    Reply

Komentiraj