PRIPREMA ZA SUSRET TRUMPA I KIM JONG-UNA: U Švedsku doputovao sjevernokorejski ministar vanjskih poslova

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita, ukoliko bude potvrđen. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pyongyangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je u četvrtak stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Summit bi se mogao održati u Švedskoj?

Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, čija zemlja predstavlja američke interese u Pyongyangu, o denuklearizaciji korejskog poluotoka, mogućem summitu predsjednika Trumpa i Kim Jong Una i Amerikancima zatočenim u Sjevernoj Koreji. Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita, ukoliko bude potvrđen. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pyongyangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Trump potvrdio mogućnost sastanka, Kim još nije

Ri i Wallstroem će razgovarati o sigurnosnoj situaciji na korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017/2018., precizira ministarstvo. U pratnji ministar je Choe Kang II., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi Yonhap. Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tijekom posjeta, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno priopćenje. Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pyongyanaga, krajem svibnja bi se mogao održati povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong Una, objavio je prošlog tjedna jedan visoki južnokorejski dužnosnik.

Trump je potvrdio mogućnost održavanja summita, ali Sjeverna Koreja nije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj