USRED NAPETIH ODNOSA PUTIN SVIJETU POKAZUJE NOVU SNAGU: Rusija će testirati ‘nezaustavljivi’ novi nuklearni projektil Satan 2

Usred pojačanih napetosti sa zapadom, ruska je vojska najavila testiranje najnovijeg interkontinentalnog balističkog projektila.

Rusija se sprema testirati svoj novi, ‘nezaustavljivi’ projektil, tvrdi vojska te zemlje, piše Daily Mail. General Valerij Gerasimov izjavio je državnoj novinskoj agenciji da se vrše pripreme za testiranje projektila Sarmat, NATO oznake Satan 2, s kozmodroma Plesetsk.

Znakovito vrijeme najave testiranja

Projektil može nositi do 16 nuklearnih bojevih glava, a ruski se predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca hvalio da ga ne može zaustaviti niti jedan proturaketni obrambeni sustav.

Ova je objava stigla usred pojačanih napetosti između Rusije i nekih zapadnih zemalja povodom trovanja bivšeg špijuna u Britaniji ruskim nervnim otrovom. Britanska premijerka Theresa May optužila je Rusiju za napad zabranjenim kemijskim oružjem, što je Rusija odlučno odbila.

Gerasimov je opisao vježbu kao “test izbacivanja”, što znači da će se najvjerojatnije testirati sustav za lansiranje koji izbacuje projektile iz silosa. Sustav za lansiranje bio je testiran u prosincu prošle godine, a snimka tog testa prikazivala se tijekom Putinovog obraćanja naciji. No, snimka je prekinuta nakon lansiranja projektila te zamjenjena računalnom animacijom, što sugerira da letna putanja nije bila testirana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj