(VIDEO) USPJEŠNA EVAKUACIJA! Istočna Ghouta: 11 hiljada civila spašeno iz kandži terorista, SAA je njihov oslobodilac

Hiljade  civila s prostora Istočne Ghoute uspješno je evakuirano tokom humanitarne pauze – ruska vojska ističe kako je evakuirano gotovo 11,000 civila. Civili su evakuirani putem humanitarnog koridora kojeg je uspostavio ruski Centar za pomirenje u Siriji.

Slikovni rezultat za eastern ghouta evacuation
Snimke s terena prikazuju veliki broj ljudi kako prolazi kroz uspostavljeni koridor. Dok su neki Istočnu Ghoutu napustili osobnim automobilima većina je pješačila. Na snimkama se također može vidjeti kako su neki na nosilima nosili ranjenu i bolesnu rodbinu.

Evakuirani opisuju pakao u kojem su živjeli pod kontrolom terorista ističući kako su ovi primjenjivali okrutne kazne čak i za najmanje prijestupe.

Teroristi im nisu davali priliku da odu na sigurno, niti su im davali mnogo humanitarne pomoći, koju su najvećim dijelom prodavali, ali si mnoge obitelji nisu mogle priuštiti kupnju. Civili su pozdravili prisustvo SAA kao jedine zvanične sirijske vojske.

Bila je to uspješna, ali i teška evakuacija – naime, dok su civili napuštali Istočnu Ghoutu terorističke skupine su i dalje izvodile napade.  Teroristi su zbog masovne evakuacije civila napustili gradove Hammuriya i Sabqa. Sljedeći grad iz kojeg se kane povući je Kafr Batna, na svom Twiteru je napisao Riam Dalati, koji potvrđuje da su civili izašli iz zone kroz vladine humanitarne koridore i da teroristi užurbano napuštaju svoje položaje.

Noć prije su se vladine snage borile da zauzmu put koji vodi do grada Hammuriye, koji je bio pod kontrolom militanata terorističke skupine Ahrar Al-Sham i Faylaq Al-Rahman. Sirijska vojska je protjerala teroriste iz istočnog i sjevernog područja Hammuriye, ubivši u akciji terenske zapovjednike terorističkih skupina i nekoliko desetaka militanata.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj