NE PRESTAJU KOPIRATI: Kineski “Mercedes C klase” za 25.000 KM

Na kinesko tržište stigla je dugo najavljivana Senova CC, model koji je zvanično otkriven još prije tri godine.

"Mercedes C klase" za 25.000 KM: Kinezi ne odustaju od kopiranja

Poznavaocima automobilizma ime Senova ne znači mnogo, no riječ je o brandu jednog od najvećih kineskih automobilskih koncerna – Beijing Auto. Senova je pozicionirana kao luksuzni brand zahvaljujući činjenici da koristi tehniku i platforme propalog švedskog proizvođača Saab. Beijing Auto je tehniku Saaba 9-3 implementirao u Senovu D60, a sada je stigla sportska izvedba CC.

senova_cc.jpeg - undefined
Foto: Senova

Automobil dužine 4735 mm izgleda sjajno, ukrašen sportskim detaljima (crni gril hladnjaka, prednji i zadnji difuzori, veliki zadnji spojler, 16- i 17-colski aluminijski točkovi…), makar je očito da je dizajnerima kao inspiracija poslužio Mercedes C-klase.

Kupovinom tehničkog paketa Saaba 9-3 i 9-5 od General Motorsa, Beijing Auto dobio je u “miraz” i 2,0 litarski turbobenzinac švedskog proizvođača. Kinezi su ga malo doradili i u verziji s 204 KS, u kombinaciji s 5-stepenim manuelnim mjenjačem, ugradili u Senovu CC.

Baznu verziju pokreće 1,8 litarski kineski turbobenzinac snage 177 “konja” spregnut s 5-brzinskim manuelnim mjenjačem.

senova_cc_4.jpeg - undefined
Foto: Senova

Tehnički paket je moderan, s disk kočnicama na svim točkovima, zadnjom multilink osovinom, no veliki nedostatak je to što motori ispunjavaju tek Euro 4 i Euro 5 norme.

senova_cc_3.jpeg - undefined

Bazna verzija Senove CC – bogato opremljena, između ostalog, LED dnevnim svjetlima, klima uređajem, kompletnim elektro paketom, start-stop prekidačem, 16-colskim aluminijskim točkovima – košta 99.800 yuana, odnosno 25.000 KM.

Top-varijanta s jačim motorom i automatskim mjenjačem, za 37.000 KM ne ostavlja nijednu želju otvorenom, od kožnih sjedišta s ventilacijom, preko modernog infoitainment sistema, do kamere za vožnju unazad.

 

(Global CIR/RS/Agencije)

Komentiraj