NOVA RUSKA RAKETA OBAVIJENA VELOM TAJNE: Ne znaju kako će se zvati, ali dobro znaju koliko je brutalna

Zamjenik ministra obrane Ruske federacije, Jurij Borisov, počeo je skidati veo tajni koji obavija najnoviju raketu ruske vojske. Raketa na nuklearni pogon još nema ime, ali, kako kaže Borisov, moći će se detektirati tik pred ciljem što znači da neće biti dovoljno vremena za adekvatnu reakciju.

‘Ima visoke manevarske sposobnosti koje je čine neranjivom. Može isporučiti teret na bilo kojoj udaljenosti, a može letjeti danima’, rekao je Borisov.

On dodaje kako vjeruje da su ruski znanstvenici vjerojatno prvi na svijetu koji su dizajnirali ovakvo oružje. ‘Hvala im što su pretvorili ovu bajku u stvarnost’, rekao je Borisov.

Tijekom testiranja, potvrđeno je da nuklearni pogonski sustav može postići potrebnu snagu, rekao je Borisov. Neimenovana raketa starta na običan barutni pogon, dok se nuklearni pogon aktivira naknadno zbog čega se lansiranje mora obaviti u vrlo kratkom roku.

‘Specifičnost ove rakete je u tome što je ona možda sporija od supersoničnog Kinžala, ali leti po zadanoj putanji, izbjegavajući neravnine tereba na maloj visini što otežava njeno otrkivanje’, rekao je Borisov.

O ovoj raketi prvi je put progovorio Vladimir Putin tijekom nedavnog obraćanja Federalnoj skupštini. Specifična je po tome što na cilj ne leti prema balističkoj putanji zbog čega je i opremljena nuklearnim pogonskim sustavom, piše Russia Beyond.

Iako je se u stručnim tekstovima naziva nezaustavljivim oružjem, Rusi još nisu našli prikladno ime za nju.

 

 

(Global CIR/RBTH)

Komentiraj