ŠTA SADRŽI NOVI PRIJEDLOG UJEDINJENJA LJEVICE? DF predlaže ukidanje SDP-a i ostalih stranaka lijeve orijentacije te formiranje nove zajedničke stranke

Novi, ujedinjeni politički subjekt trebao bi dobiti novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizlaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije.

Povezana slika

Ovako glasi jedna od sedam tačaka koje je Predsjedništvo Demokratske fronte na prekjučerašnjoj sjednici usvojilo u okviru Prijedloga ujedinjenja stranaka lijeve orijentacije. To, praktično, znači ukidanje četiri stranke, pa i pobjednika izbora 2010. godine – SDP-a BiH!

Nakon toga, jučer ujutro na adrese SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza proslijeđen plan za održavanje Kongresa ujedinjenja 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

Ovaj prijedlog, koji sadrži sedam tačaka, izazvao je jučer brojne individualne reakcije među zvaničnicima stranaka lijeve orijentacije. No, kako je rečeno u SDP-u i Našoj stranci, zvaničnog stava o ovom prijedlogu DF-a, na čijem je čelu Željko Komšić, za sada nema. Odnosno, stav će zauzeti u ponedjeljak nakon vanrednih sjednica predsjedništava obje stranke.

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj