TRUMP POTPISAO ODREDBU O JAČANJU ODNOSA SA TAJVANOM! Iz kineske ambasade poručili: Prekršili ste načelo ‘jedne Kine’, političku osnovu kinesko-američkih odnosa

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je novu odredbu kojom se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana iako je Kina u više navrata upozorila Washington da to ne čine.

Slikovni rezultat za Trump sign taiwan better relations
Trump je potpisao zakon koji je predstavljen 5. marta, a uključuje pojačanje putovanja i međusobnih posjeta “na svim razinama”, uključujući i državne dužnosnike, između Tajvana i SAD-a. Zakon stupa na snagu danas.

Podsjetimo, ova odredba naljutila je Peking zbog činjenica da Kina doživljava Tajvan kao svoju (odbjeglu) provinciju. Nadalje, Kina smatra kako se ovime krši sporazum “O jednoj Kini” koji je 1982. potpisan između Pekinga i Washingtona.

Načelo ‘jedne Kine’

Ranije u petak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang ponovio je kako se Peking suprotstavlja zakonu i poziva Sjedinjene Države da se pridržavaju “jedna Kina” politike, koja propisuje da je Tajvan dio Kine i da prestane službena razmjena s Tajvanom.

U priopćenju nakon Trumpovog potpisivanja zakona, kinesko veleposlanstvo priopćilo je kako su klauzule zakona “strogo prekršile načelo ‘jedne Kine’, političku osnovu kinesko-američkih odnosa”.

“Kina je snažno nezadovoljna tim i čvrsto se protivi”, navodi se u priopćenju, dodajući kako Sjedinjene Države trebaju “prestati s obavljanjem bilo kakvih službenih veza s Tajvanom ili poboljšnja svojih sadašnjih odnosa s Tajvanom na bilo koji od načina.”

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zahvalnost zbog “prijateljskog poteza” Trumpove administracije, rekavši kako će vlada nastaviti produbljivati suradnju i partnerstvo sa Sjedinjenim Državama na svim razinama.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj