IZBORI U RUSIJI: Već jučer otvorena biračka mjesta na dalekom istoku

Na ruskom dalekom istoku juče su otvorena biračka mesta za izbor predsjednika Rusije na kojima se očekuje da će pobjedu odnijeti aktuelni šef države Vladimir Putin. Zbog 11 časovnih zona, glasanje je počelo u regionima Čukotka i Kamčatka, prenio je AP.

rusija izbori

Birališta u baltičkoj enklavi Kalinjingradu biće zatvorena danas u 19 časova po griničkom vremenu. U trci za predsjednika Rusije je osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobjedu ima Vladimir Putin. Prema anketama, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana – što bi mu lako moglo donijeti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje, prenosi Tass.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak – koju je nominovala Građana inicijativa – i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije. Glasanje će posmatrati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj