ZAJEDNIČKIM SNAGAMA PROTIV TRUMPA! Merkel i Si Đinping: U okviru G20 odgovor na američke tarife o čeliku

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Si Đinping razgovarali su danas o situaciji na tržišu čelika u svijetu, nakon što su SAD uvele tarife na uvoz čelika i alumunijuma, i dogovorili se da rade na rješenjima u okviru Grupe G20 industrijski najrazvijenijih država.

Slikovni rezultat za MERKEL SIN JIN PING

Kako je saopštio portprol kancelarke Štefen Zajbert, Merkel i Si su u telefonskom razgovoru istakli bliske veze dvije zemlje koje se obe suočavaju sa američkim tarifama na uvoz čelika i aluminijuma, prenosi Rojters. Oni su se saglasili da treba produbiti strateško partnerstvo dvije države, a istakli su i značaj multilateralne saradnje u globalnoj trgovine.

Merkel je u petak rekla da planirane američke tarife krše principe Svjetske trgovinske organizacije i da spor treba rješavati razgovorima.

EU u odlučujućoj fazi

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se EU nalazi u odlučujućoj fazi. Ona je najavila da će na idućem Savjetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom. Merkelova je, u video-poruci, podsjetila da Velika Britanija napuša EU, a ujedno medjunarodno stanje obavezuje na djelovanje.

Zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom Nemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje riješiti na evropskom nivou. Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije evra, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

“Nadam se da ćemo brzo postići rezultate”, rekla je ona.

Na idućem Savjetu EU, koji će se održati sljedeće nedjelje, po prvi put, kako je objasnila, biće razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom. Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

“Nadam se da će dio toga biti i saranja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u progamima ‘Horizon 2020’ i razmjeni Erasmus. Erasmus je odličan primjer uspješnog evropskog programa”, naglasila je Merkel.

Dijalog o razvoju Evrope

Najavila je i dijalog sa gradjanima o razvoju Evrope.

“Francuska i Njemačka će u tome tesno saradjivati”, rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko forima i manifestacija.

“Razgovor sa građanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju” naglasila je ona.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj