MACRON ČESTITAO PUTINU IZBORNU POBJEDU: Zainteresovani za konstruktivan dijalog između Rusije i Europe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru čestitao Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi istodobno izrazivši zabrinutost zbog trovanja bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, no ruski predsjednik optužbe je nazvao neutemeljenima.

U telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Macron je “u ime Francuske ruskome narodu i Rusiji uputio želje za uspješnom modernizacijom društva, politike, ekonomije i demokracije”, stoji u priopćenju Elizejske palače.

“Podsjetio je na zainteresiranost Francuske za konstruktivan dijalog između Rusije, Francuske i Europe”, kaže se u priopćenju.

Macron je pozvao Putina da “ponovno oštro” krene u borbu protiv kemijskog oružja, osobito nakon upotrebe neurotoksičnog agensa u napadu na bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala na britanskom tlu.

Francuski predsjednik smatra da bi ruske vlasti “morale u potpunosti rasvijetliti čija je odgovornost za neprihvatljivi napad u britanskome Salisburyju”.

Putin je, kako prenosia agencija Reuters, Macronu kazao da takve optuže Velike Britanije nazvao neutemeljenima.

Kada je posrijedi Sirija Macron je “izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u kantonu Afrin u Istočnoj Guti” te pozvao Rusiju da se “maksimalno angažira na prekidu sukoba i stradavanju civila.”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj