MATURANT SPASIO TROGODIŠNJEG DJEČAKA IZ NABUJALE RIJEKE: ‘Čuo sam krik majke… mališana je voda odnijela…’

‘Mališana je voda odvukla pet metara od obale… Valovi su ga nosili brzacima. Bacio sam ruksak i mobilni telefon i krenuo u rijeku’, opisuje dramatičnu situaciju maturant iz Užica koji je spasio trogodišnjaka.

Povezana slika

Maturant iz Užica Ognjen Damnjanović u subotu je spasio život trogodišnjem djetetu koje je upalo u nabujalu rijeku Đetinju. Događaj se zbio u poslijepodnevnim satima ispod brane užičkog kupališta Plaža. Jedna Užičanka šetala se kroz parkić pored rijeke i dozvolila sinu da sam priđe vodi. Nekoliko desetaka metara dalje Ognjen je vježbao na spravama.

“Završio sam trening i počeo se pakirati da krenem kući. Stavio sam slušalice na uši i pustio muziku, ali uopće ne tako glasno kao što uglavnom radim. Jasno sam čuo krik žene i odmah skinuo slušalice”, prepričava Ognjen.

Kad je stigao do majke, voda je mališana već odvukla pet metara od obale. “Izuzev jednog prolaznika sa malim djetetom, nije bilo nikoga tko bi mogao spasiti dječaka kojeg su kovitlali valovi i nosili ga ka brzacima. Bacio sam ruksak i mobilni telefon i krenuo u rijeku. U ušima mi se miješalo panično dozivanje majke “maši rukama, pomozite” i glas starijih prolaznika koji su mi dovikivali “skači, skači”. Bacio sam se u odijelu u rijeku”, priča junak iz Užica za Blic dodajući kako je Đetinja bila duboka njemu preko glave.

Kada je, kaže, dpolivao do dječaka, mališan je zbunjeno mahao rukama. Tek kada ga je dovukao do majke, mališan je briznuo u plač.

“Dječak koga sam spasao i majka su odmah otišli, tako da ih nisam ni upoznao. Cijeli dan mi se vrtjelo u glavi što bi se dogodilo da sam pojačao muziku kao što sam navikao”, komentira hrabri mladić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj