MAY PISALA PLENKOVIĆU: ‘Od 1. jula Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu’

Hrvatski radnici od 1. jula imaju isti status kao i ostali građani EU.

Premijerka Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May obavijestila je danas pismom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane od 1. jula 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je odluku Ujedinjene Kraljevine o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

Hrvati izjednačeni s ostalim građanima EU

Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. jula 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije.

Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska UK iz EU.

Uoči Brexita

Današnje pismo je odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May od 22. januara 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj