ANTIVAKCINAŠKI LOBI UBIRE PLODOVE: Potvrđen prvi slučaj morbila u Sarajevu, u Srbiji već proglašena epidemija i najavljene tužbe protiv ‘narodnih zvijezda i ljekara’

Zvanično je potvrđeno. U Sarajevu je zabilježen prvi slučaj morbila, potvrđeno je Patriji iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Potvrđeni slučaj morbila utvrđen je u referentnom laboratoriju UKC Sarajevo.

Slikovni rezultat za morbil u sarajevu

Obavijest o laboratorijski potvrđenom slučaju morbila u Kantonu Sarajevo proslijeđena je na sve punktove Domova zdravlja KS.

Inače, u susjednoj Srbiji već duže vrijeme na snazi je epidemija morbila, a prije šest dana proglašena je epidemija u Istočnom Sarajevu. Od ovog scenarija ljekari strahuju od kako su se morbile približile našoj zemlji. Stepen vakcinacije je izrazito nizak, stoga su odaslani apeli.

– S obzirom na trend pada obima imunizacije vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa u Kantonu Sarajevo, kao i mogućnost epidemijskog javljanja ovih bolesti proslijeđujemo vam informaciju na daljnje postupanje, prema smjernicama iz Vodiča za nadzor nad morbilama – stoji u obavještenju koje je odaslano pedijatrijskim odjeljenjima Domova zdravlja KS.

Ljekari upozoravaju na redovno vakcinisanje i ističu da je nažalost u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija, te je pojačano djelovanje “antivakcinalnog lobija”.

Da je situacija alarmantna u cijeloj regiji svjedoče masovne tužbe roditelja protiv antivakcinaškog lobija u Srbiji pod vođstvom Slađane Velkov i Miroljuba Petrovića.

RODITELJI IZ CIJELE SRBIJE TUŽE ‘ZVIJEZDE’: Pokrenut postupak protiv javnih ličnosti ‘antivakcinaša’

Odakle ove pojave na Balkanu pročitajte u nastavku:

PROTIV MODERNOG SVIJETA! Vijesnici barbarizma: Antivakcinalni pokret, desnica i borba protiv nauke

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj