IMAMO KAPACITETE DA BUDEMO PRVI U SVIJETU: Si Đinping pozvao na “veliko podmlađivanje kineske nacije”

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) u utorak je pozvao na “veliko podmlađivanje kineske nacije” i kazao da je njegova zemlja zauzela svoje “pravo mjesto u svijetu”, u govoru održanom na zatvaranju redovnog godišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

– Kineski narod ostao je nepokoren i ustrajan. Odlučni smo da vodimo krvavu bitku protiv naših neprijatelja. l Kina ima snažne kapacitete da zauzme svoje pravo mjesto u svijetu – poručio je Si pred skoro 3.000 delegata okupljenih u Velikoj dvorani naroda.

Si (64) je iskoristio dvodnevno zajedanje da konsoliduje svoj položaj nakon što je parlament ukinuo limite na predsjedničke mandate, praktično otvarajući put za njegovu neograničenu vladavinu.

On je također jednoglasno izabran na drugi predsjednički mandat, osigurao je izbor svog najbližeg saradnika za potpredsjednika i postavio je na ministarske položaje svoje lojaliste.

– Čuda se dešavaju i mi smo sigurni u našu budućnost – izjavio je Si, dodajući da će “kineski narod koji naporno radi imati veće samopuzdanje i samopoštovanje”.

Si je upozorio na separatističke pokrete i kazao da će Kina, koja je trenutno uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u Južnom i Istočnom Kineskom moru, braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

– Nijedan pedalj naše zemlje neće i ne može biti predat – kazao je.

Govoreći o samoupravnoj teritoriji Tajvana, Si je izjavio da su napori da se ona otcijepi od kineske matice osuđeni na propast, prenosi dpa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj