NA SVE JE MISLILA: Britanska kraljica ima pripremljen govor u slučaju Trećeg svjetskog rata

Ako se dogodi onog čega se većina ljudi pribojava, a istovremeno se čini nezamislivo i Treći svjetski rat započne, postoji planirani govor koji će kraljica Elizabeta čitati građanima Velike Britanije. Govor je izvorno napisan 1983. godine, za vrijeme Hladnog rata, a 2013. godine je otkriven u Nacionalnim arhivima, prenosi BBC.

Određeni aspekti govora su zastarjeli, ali stručnjaci iz protokola kažu kako bi on definitivno poslužio kao osnova obraćanja kraljice javnosti u takvom kaotičnom trenutku. U svakom slučaju, iako je riječ o simulaciji, to je tekst koji “otrežnjuje” i stavlja stvari u pravu perspektivu. Pisan je za potencijalno emitovanje za petak popodne 4. mart 1983. godine, a kraljica započinje s prisjećanjem tuge koju je osjetila kad je započeo Drugi svjetski rat.

Ovo je njen govor:

“Sada, ovo ludilo rata još se jednom širi svijetom i naša hrabra zemlja se mora još jednom pripremiti za preživljavanje uprkos svim izazovima koji se nađu ispred nas. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koji sam osjećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne riječi onog kobnog dana 1939. godine. Niti jednog trenutka nisam mogla zamisliti da će i mene jednog dana zapasti ta grozna dužnost. Ali, koje god grozote se nađu ispred svih nas, svi kvaliteti koji su nam pomogli da održimo svoju slobodu već dva puta u ovom vijeku će još jednom biti naša snaga. Moj suprug i ja dijelimo s vama strahove za vaše kćerke i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti kako bi služili našoj zemlji. Upravo ta snažna porodična veza mora da bude najveća odbrana od nepoznatog. Ako mi ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi ne može biti slomljena. I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobrih misli gdje god se oni nalazili. Neka vas Bog sve blagoslovi.”

 

 

(Global CIR/Express.hr)

 

Komentiraj