‘NOĆNI VUKOVI’ UŠLI U BiH: Novinarima se obratili u Bijeljini

Dvadesetak pripadnika ove skupine nalazi se na desetodnevnoj balkanskoj turneji, a nakon Srbije – došli su u Bosnu i Hercegovinu.

Noćni vukovi stigli u Bosnu i Hercegovinu

“Noćni vukovi” su bili zadržani 40-ak minuta na srbijanskom graničnom prelazu, a poslije provjere ubrzo su ušli u BiH. Oni će posjetiti Bijeljinu, Brčko, Banja Luku, Doboj – nakon čega će se vratiti u Beograd.

Predsjednik Moto-federacije Rusije Jevgenije Strogov sa čuđenjem je odbacio politički kontekst u koji neki žele da dovedu turneju “Ruski Balkan” i istakao da Noćni vukovi ni u kojem smislu nikome nisu prijetnja za sigurnost, pa ni BiH.

“Smisao našeg hodočašća je širenje duhovne veze među narodima i prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj, povezivanje kultura, jer naši narodi imaju dugu istoriju i davnašnje veze među crkvama i narodima, to je ista kultura i ista vjera i to za nas mnogo znači”, naveo je Strogov.

On je poručio da samo ljudi koji stvaraju mir mogu da uđu u carstvo nebesko. Nakon obilaska manastira Svete Petke u Bijeljini, izgrađenog u ruskom stilu, Noćni vukovi nastavljaju put ka Banjoj Luci.

U ovoj turneji učestvuje 20 bajkera iz Rusije koji putuju automobilima, a u hodočašću im se pridružuju članovi drugih moto udruženja, duhovna lica i brojni građani.

Dolazak u BiH na motorima Noćni vukovi su najavili za ovo ljeto. Strogov je rekao novinarima da ova bajkerska grupa dva puta godišnje u protekloj deceniji organizuje hodočašća kroz slovenske zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj