SARKOZIJA SASLUŠAVAJU ZBOG GADAFIJEVOG NOVCA? “Ja sam ga napravio predsjednikom”, rekao je Gadafi u intervjuu 2011.

U pritvoru se nalazi bivši francuski predsjednik Nikolas Sarkozi i to prema izvještajima medija zbog sumnjivih finansijskih transakcija kojima je finansirao kampanju 2007. godine kada ga je ustvari na poziciju predsjednika lansirao Gaddafijev novac.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju bilo da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libijski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt “Medijapart” da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona eura u kešu.

Tokom 2014. godine, francuska televizija France-3, podigla je buru pošto je emitovala audio-snimak razgovora sa Muamerom Gadafijem. Pokojni libijski vođa tvrdio je da je 2007. finansirao predsjedničku Sarkozijevu kampanju. “Ja sam ga napravio predsjednikom”, rekao je Gadafi u intervjuu 2011.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj