ERDOGAN BI GA RAZMIJENIO ZA GULENA! Američkom svešteniku prijeti 35 godina robije

Američki sveštenik Endrju Branson (Andrew) optužen je u Turskoj za špijunažu i povezanost sa terorističkim grupama, za šta je predviđena kazna i do 35 godina zatvora.

Slikovni rezultat za ZATVOR

Branson je optužen za saradnju sa mrežom islamskog propovjednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD i sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), u cilju izazivanja haosa u Turskoj i podijele zemlje.  Anadolija navodi da Bransonu prijeti 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u ime Gulenove grupe i u ime PKK, a 20 godina za saznavanje državnih tajni u cilju političke i vojne špijunaže.

Branson potiče iz američke savezne države Sjeverna Kariolina, a u Turskoj je živio više od 20 godina. Uhapšen je u okviru akcije masovnog hapšenja i otpuštanja ubrzo poslije neuspjelog državnog udara u Turskoj, jula 2016.  On negira optužbe, a SAD su zatražile njegovo oslobađanje.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) uvjetovao je prošle godine moguću deportaciju Bransona u SAD pristankom Vašingtona da isporuči Turskoj Gulena, koga Ankara smatra organizatorom propalog puča.  – Dajte nam ga (Gulena), a mi ćemo suditi (Bransonu) i vratiti ga – rekao je tada Erdoan.

Za sada nije poznato kada će početi suđenje američkom svešteniku.

 

(Global CIIR/Agencije)

Komentiraj