EU ŽELI VIŠEJEZIČNOST: Makron smatra da je engleski jezik dominantan u Briselu

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je danas da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovu imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz Evropske unije (EU).

– Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski vjerovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Brexitu – rekao je Makron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije riječ o potezu protiv korištenja engleskog jezika, već – u cilju promoviranja višejezičnosti, prenosi CdM. On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika, i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku. Također, najavio je korake u cilju unaprjeđenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija u okviru niza mjera.

U međuvremenu, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Twitteru da “s entuzijazmom podržava višejezičnost”. “Zašto bi Šekspirov jezik bio superioran nad jezikom Voltera? Griješimo što smo postali toliko anglofoni”, rekao je Junker. On je, ipak, napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj