MILIONI KORISNIKA BRIŠU PROFILE! Trumpov predizborni tim preko britanske kompanije Cambridge Analytica hakirao facebook profile

‘Iskoristili smo Facebook kako bismo požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bismo iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone’

Facebook trese velik skandal vezan uz krađu korisničkih podataka koju je počinila Cambridge Analytica, tvrtka koju je američki predsjednik Donald Trump unajmio za svoju kampanju 2016. godine. Dionice tvrtke strmoglavo padaju otkako je jučer informacija o nepropisnoj uporabi podataka izašla u javnost, dok korisnici diljem svijeta mahnito brišu svoje profile slijedeći trenutačno vrlo aktualan hešteg #deletefacebook.

Ljudi masovno brišu profile

Prema pisanju Bloomberga, Facebook je izgubio cijelu jednu Hrvatsku. Naime, gubitak je, kako pišu, ‘približno jednak bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Libanon’.

Hešteg #deletefacebook pokrenuo je ni manje ni više nego suosnivač WhatsAppa Brian Acton, piše Daily Mail. Kompaniju je 2014. kupio upravo Facebook za 19 milijardi dolara.

Podsjetimo, Cambridge Analyticu se optužuje da je bez pristanka prikupila informacije o oko 50 milijuna korisnika te društvene mreže koje je potom koristila u kampanji 2016. godine. U utorak je otkaz dobio njen izvršni direktor Alexander Nix nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

Britanska televizija Channel 4 objavila je snimku kako se Nix hvali novinaru koji glumi da je poduzetnik iz Šri Lanke da je koristio mito i trikove kako bi utjecao na izbore, a naglasio je i da se ‘mnogo puta’ sastao s Trumpom prije nego što je on postao predsjednik.

U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša tvrtka može na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke.

Rekao je i kako ‘mogu poslati neke djevojke u kuću kandidata’, dodavši kako su Ukrajinke ‘veoma lijepe’. Nixovi komentari ‘ne predstavljaju vrijednosti i djelovanje tvrtke, a njegova suspenzija pokazuje ozbiljnost s kojom gledamo na ovu povredu’, priopćio je upravni odbor Cambridge Analytice.

Zviždač otkrio taktike

Ta tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji došla je u središte pozornosti tijekom vikenda kad je zviždač koji je sudjelovao u njenom stvaranju Guardianu otkrio njene taktike.

Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupljala podatke o američkim glasačima kako bi im kasnije slala personalizirane reklame kojima je utjecala na njihov politički izbor.

‘Iskoristili smo Facebook kako bismo požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bismo iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone’, otkrio je Wylie. Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju.

Facebook tvrdi da je žrtva

Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom tvrtkom, kao i njenom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe. U slučaju ovog skandala Facebook se proglasio žrtvom. ‘Cijela tvrtka je bijesna jer smo prevareni’, priopćeno je. ‘Predani smo snažnoj primjeni naših mjera zaštite informacija korisnika i poduzet ćemo potrebne korake kako bi se to provodilo’, dodaje se u priopćenju objavljenom nakon što je Washington Post izvijestio da je američka Savezna trgovinska komisija (FTC) otvorila istragu o Facebooku.

FTC će istražiti je li Facebook prekršio dogovor s tom agencijom iz 2011., sklopljen kako bi se zaustavila istraga oko optužbi da je lagao svoje korisnike oko zaštite podataka, piše Washington Post.

Mnogi su skloni vjerovati kako se ustvari radi o sabotaži najveće društvene mreže budući da je ozbiljno počela utjecati na političke stavove korisnika, odnosno korisnici je mogu upotrijebiti i za širenje istinitih informacija i činjenica, a ne samo za dezinformisanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj