U VRIJEDNOSTI 50 MILIJARDI DOLARA: SAD uvode ‘kaznene mjere’ za uvoz robe iz Kine

Američki predsjednik Donald Trump će uvesti “kaznene mjere” za uvoz robe iz Kine, vrijednosti 50 milijardi dolara, optužujući Kinu za “nelojalnu konkurenciju” i krađu intelektualne svojine, naveli su danas zvaničnici Bijele kuće.

 

Jedan od njih je rekao da će, na osnovu procijenjene štete od takve kineske prakse, cilj biti “oko 50 milijardi dolara za kompenzaciju kineske dobiti koja potiče od nefer trgovinske prakse”.

Predsjednik će “zadužiti predstavnika Službe za trgovinu da objavi listu proizvoda i taksi koje želi da uvede u roku od 15 dana od potpisivanja memoranduma”, rekao je direktor Ekonomskog savjeta Everett Eissenstat.

Prema njegovim riječima, Trump bi već danas trebao da potpiše taj memorandum.

Kina je prije dva dana pozvala SAD da “budu racionalne” da bi se izbjegao “trgovinski rat”, istovremeno obećavši “strogu zaštitu intelektualne svojine” stranih firmi, budući da Washington prijeti Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti te njene zaštite.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] on pokazao koliko SAD mogu napraviti problema  njihovim ekonomijama na globalnom nivou. Sa nekoliko mjera uvedenih protiv Kine i suspenzijom Ugovora  o slobodnoj trgovini sa tom zemljom, Tramp je […]

Komentiraj