TRUMP IMA NOVOG SAVJETNIKA ZA NACIONALNU SIGURNOST: Umjesto McMastera u Bijelu kuću stiže Bushov jastreb John Bolton

Bolton je u intervjuu Fox Newsu rekao da su njegove izjave o raznim pitanjima “iza njega” i da će biti iskren prema predsjedniku i izložiti mu sve moguće opcije. “Važno je ono što kaže predsjednik i savjeti koje ću mu davati”, rekao je Bolton.

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u četvrtak prodrmao svoj vanjskopolitički tim, zamijenivši H.R.McMastera kao savjetnika za nacionalnu sigurnost s Johnom Boltonom, “jastrebom” koji je zagovarao upotrebu vojne sile protiv Sjeverne Koreje i Irana.

Imenovanje će osuditi na propast nuklearni sporazum s Iranom

Odluka, objavljena na Twitteru i u priopćenju Bijele kuće, dolazi manje od tjedan dana od smjene državnog tajnika Rexa Tillersona kojeg će zamijeniti direktor CIA-e Mike Pompeo. Promjena najbližih suradnika pokazuje da se Trump, na dužnosti 14 mjeseci, okružuje ljudima koji se više slažu s njegovim stajalištima i koji će vjerojatno voditi tvrđu vanjsku politiku. Što će to značiti za najavljeni susret Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una zasad je nepoznato. Dvojica lidera trebala bi se sastati do kraja svibnja, a točno vrijeme i mjesto još nisu određeni.

Imenovanje Boltona moglo bi osuditi na propast ionako ugroženi nuklearni sporazum s Iranom. Moglo bi dovesti i do nesuglasica s Trumpom oko toga koliko treba biti oštar prema Rusiji. Trump se i dalje nada da može popraviti odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Bolton (69) politički je analitičar televizijske mreže Fox koji je razmišljao i o tome da se natječe za republikansku predsjedničku nominaciju 2016. Poznat je političar u Washingtonu s prilično čvrstim stajalištima o brojnim globalnim izazovima.

‘Moramo razmisliti o upotrebi vojne sile’

Bolton je 11. siječnja na Twitteru napisao da istječe vrijeme za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. “Moramo razmisliti o vrlo nepopularnom izboru upotrebe vojne sile kako bi ih onemogućili”, napisao je. U vrijeme kada je Trump prijetio povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma, osim ako Europa ne pristane na njegovu izmjenu, Bolton je twitao da sporazum “treba ukinuti”. Također je pozvao na “učinkovite protumjere u cyber ratu koji vodi Rusija”.

Hoće li Bolton, američki veleposlanik pri UN-u u mandatu bivšeg predsjednika Georgea Busha, biti u stanju odustati od svojih stajališta tema je kojom su se analitičari bavili otkako se našao na Trumpovu radaru. Njegovo imenovanje ne zahtjeva potvrdu u senatu. Bolton je u intervjuu Fox Newsu rekao da su njegove izjave o raznim pitanjima “iza njega” i da će biti iskren prema predsjedniku i izložiti mu sve moguće opcije. “Važno je ono što kaže predsjednik i savjeti koje ću mu davati”, rekao je Bolton.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj