SAD MORALE POPUSTITI: Europska unija i šest zemalja izuzete iz Trumpovih carina

Američki predsjednik Donald Trump jučer je privremeno izuzeo šest zemalja i Europsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminija, objavila je Bijela kuća. “Carine na uvoz čelika i aluminija iz sljedećih zemalja ukidaju se do 1. svibnja 2018.”, priopćila je Bijela kuća navodeći članice EU-a, Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju.
Donald Trump's steel tax: Brussels is now threatening to take UK to court

SAD danas počnju primjenjivati uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij.

Washington raspravlja s tim zemljama “o zadovoljavajućim alternativnim načinima tretiranja prijetnje od slabljenja američke nacionalne sigurnosti nastale uvozom čelika” te će trgovinski partneri Washingtona zasad biti isključeni iz carina na uvoz čelika, piše u Trumpovoj izjavi.

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer izjavio je ranije u Senatu da je ukidanje carina dopustio Trump.“Predsjednikova zamisao je da u funkciji izvjesnog broja kriterija, neke zemlje izmiču” tim carinama, kazao je Lighthizer pred senatskim odborom za financije. Trump je početkom ožujka potpisao uvođenje tih carina od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija, izazvavši prosvjede partnera SAD-a i bojazan od trgovinskog rata.

Brojne zemlje, među kojima one u Europskoj uniji, upozorile su Bijelu kuću da će snažno odgovoriti ako ih se doista podvrgne carinama na uvoz metala. Trumpova administracija naglasila je da je glavna meta njezinih mjera bila Kina koja je već dugo superproduktivna što je pogodilo svjetsko tržište čelika i aluminija.

Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijenit će štetu od tog američkog poteza i “čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese”, priopćilo je tada kinesko ministarstvo trgovine. Izuzeće od carina za EU uslijedilo je nakon posjeta Washingtonu europske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom gdje je razgovarala s Lighthizerom i američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Trump je uvođenje carina na uvozni čelik i aluminij potpisao na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Malstrom je tada rekla da računa na izuzeće Europe, ali je u suprotnom najavila protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije

 

.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj